Razkrivamo, kakšne barve in koliko bodo stale vinjete za leto 2020?

Od včeraj naprej boste lahko kupili vinjete za leto 2020. Te bodo rumeno (kovinsko) barve z letnico 2020. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo iste, isti pa ostajajo tudi cestninski razredi, v katere se vinjetna vozila uvrščajo.

Rožnate letne vinjete, ki so krasile vetrobranska stekla jeklenih konjičkov, ostajajo v veljavi vse do konca januarja 2020.

Sicer pa tudi cene za letno vinjeto ostajajo enake. Za osebna vozila bo treba odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov.

Za kombinirana vozila bo letna vinjeta stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov,

Za motorna kolesa bo cena letne vinjete stala 55 evrov, mesečna 30 evrov, tedenska pa 7,5 evra.

“Vinjeta je cestninska nalepka, ki omogoča uporabnikom vozil do 3,5 tone največje dovoljene mase neomejeno uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem okviru. Po uvedbi vinjet 1. julija 2008 se je promet preusmeril na avtocestno omrežje. To je imelo vpliv na izboljšanje prometne varnosti v cestnem prometu in zmanjševanje izpustov CO2 zaradi boljše pretočnosti čez cestninske postaje. Posledično se je omogočil hitrejši tok prometa, še posebej v turističnih sezonah pa so se zmanjšali tudi zastoji na cestah. Avtoceste in hitre ceste še vedno ostajajo veliko varnejše od glavnih in regionalnih cest”, je zapisano na spletni strani www.dars.si

Uredništvo