Referendum o drugem tiru padel, bo odgovarjal Cerar, Leben ali Gašperšič?

Vir:Pixabay

Vrhovno sodišče je včeraj odločilo, da vladna kampanja o “Zakonu o drugem tiru” ni bila pravična in zakonita. Tako je referendum o drugen tiru padel, “David pa dobil bitko proti Goljatu”.

Spomnimo, da je vlada v referendumski kampanji v septembru 2017 porabila kar 97.000 EUR in pristransko nagovarjala volivce k podpori projektu, pri tem pa po menju sodišča vplivala na poštenost volitev in izid glasovanja.

DVK (Državna volilna komisija) bo po prejemu sodbe imela dva dni časa, da razpiše nov datum referenduma, Vili Kovačič in veliki zmagovalec razsodbe sodišča (pritožnik) pa zaradi stroškov ponovno apelira na DVK, da naj ta združi referendum z jesenskimi lokalnimi volitvami.

Spomnimo, da je konec lanskega septembra na referendumu skupno glasovalo le 20,55 % volilnih upravičencev. Zakon o drugem tiru je podprlo 53,47 %, proti pa jih je glasovalo 46,47 %. Vlada je zagovarjala umestitev le enega tira s stroški ocenjenimi med 1,16 in 1,46 MILIJARDE EUR, nasprotniki te izvedbe pa umestitev novega tira ob obstoječem ter sanacijo starega za skupne stroške cca. 900 MIO EUR.

Uredništvo