Romana Tomc, EU poslanka nad nesprejemljive izjave predsednika Evropskega parlamenta!

Foto: www.romanatomc.si

“Besede predsednika Evropskega parlamenta, ki se nanašajo na zemeljsko celovitost Slovenije in Hrvaške, so nesprejemljive.Takšne nepremišljene izjave po nepotrebnem vnašajo nemir, posebej ker je to poglavje zgodovine med Italijo in Slovenijo zaključeno. V nadaljevanju pričakujem dodatna pojasnila in odkrit pogovor tudi na ravni politične skupine. Ob jasnem stališču glede izjave Antonia Tajanija pa opozarjam na izjemno populističen odziv, ki podpihuje sovraštvo in razdor. Podpiram strpno in k spravi usmerjeno politiko, ki enako obravnava vse žrtve totalitarnih sistemov, tako komunizma kot fašizma, saj gre v vseh primerih za nedopustne zločine nad človeškimi življenji”, se je v svoji izjavi za javnost odzvala Romana Tomc na govor predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija.

Spomnimo, da je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani ob dogodku pri fojbah v Bazovici, kjer visoki predstavniki italijanske vlade od leta 2004 naprej obujajo spomin na italijanske žrtve po drugi svetovni vojni, izrekel tudi besede “Živi naj Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija,”. Sicer pa je Tanini spregovoril še o tisoče nedolžnih žrtvah, ki naj bi jih ubili zgolj zato, ker so bili Italijani. »Bili so žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave,« je še povedal. S tem pa je sprožil mnogo odzivov. Namenoma?

Na ravnananje Tajanija so evroposlancemi iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in dr. Milan Zver dali tudi skupno izjavo: “Spoštujemo nedavni poklon italijanske politike žrtvam revolucionarnega komunističnega nasilja. Strpna in k spravi ter miru usmerjena politika bi morala z enakimi vatli meriti tudi žrtve, ki so jih pobili tudi fašisti, na primer v okupiranem delu Slovenije v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja.”

Tajani se je sicer na podlagi mnogih pozivov in protesnih pisem že opravičil tako Sloveniji kot Hrvaški.

Uredništvo