S kom se spogleduje minister za kmetijstvo Dejan Židan?

Vir: socialnidemokrati.si

Predednik stranke SD (Socialni demokrati) in sedanji minister za kmetijstvo Dejan Židan, je v eni izmed svojih izjav “Imam energije in elana, da postanem predsednik vlade in da iz Slovenije naredimo več”, na konferenci v Ljubljani v mesecu maju že nakazal, da ga zanima premierski stolček. Tokrat je svoje “spogledovanje” z le tem samo še potrdil na že 7. konferenci SD, kjer so člani konference v soboto 30.9. sprejeli izhodišča vladnega programa 2018-2028, dokument pa poimenovali Samozavestna Slovenija.

Slovenijo popeljati med prvih deset držav sveta glede na razloične kazalce kakovosti življenja!

Židan je ob svojem nagovoru članstvu (in volivcem) posredoval jasno sporočilo, da stranka gre po zmago na volitvah, v primeru le te pa sam postaja kandidat za premierja. Židan je še posebej dregnil ob čakalne vrste v zdravstvu, spremenil bi dohodninsko lestvico in se bolj posvetil varnosti, kamor pa vključuje dostopnost do zdravstva, šolstva, zdravstva in hrane.

V Samozavestni Sloveniji postavljenih 10. velikih ciljev!

Socialni demokrati pa si želijo Slovenijo brez revščine, usmerijeno k trajnostnemu razvoju,večjo skrb bi posvetili financitranju javnega izobraževalnega sistema, zmanjšali bi birokracijo in posvečali skrb gospodarski rasti, so zapisali na svoji spletni strani http://socialnidemokrati.si

Toda, spomnimo, da na zadnjih parlamentarnih volitvah program strank praktično ni štel nič. Volivci so želeli drugačen obraz, sprejeli so mnogo obljub liderja stranke SMC (Mira Cerarja), njegove ekipe za obvladovanje tako odgovorne naloge pa praktično ni bilo. V “objem” Cerarja so pribežali šele po zmagi in sestavili vlado s strankama SD in “večnim” DESUS. Ravno tu pa se lahko pojavi težava Dejana Židana, saj sestavlja vlado in je soodgovoren za njene rezultate. Tako bo moral prevzeti del odgovornost glede že ponižujočih čakalnih vrst v zdravstvu in okoriščanja “zdravstvenih lobijev”, ščitenja “vplivnežev” preko sodnega sistema…javnofinančnemu dolgu države, vse večjemu “odlivu” Slovencev na delo v tujino ter povečani revščini in socialni neenakosti. Ne nazadnje je sopodpisnik vladnega sporazuma, kateri rezultati so klavrni, kar je skozi javnomnenjeke raziskave prepoznalo tudi volilvno telo, ki vladi v zadnjem času namenja vse manjšo podporo.

Je sporočilo predsednika stranke Dejana Židana dovolj prepričljivo, da lahko porazi največjo stranko, trenutno opozicijsko SDS, ki ji kar vse javnomnenjske raziskave kažejo, da bi ta v primeru volitev prepričljivo zmagala? Ali pa Židan računa, da zmaga “Janeza Janše” ne bi bila dovolj in namiguje na težavo “desnih” strank glede sestave koalicije? Bi se tudi v tem primeru opredelil kot zmagovalec volitev?

Uredništvo