Foto: Kabinet predsednika vlade

“Slovenska osamosvojitev je bila inovacija. Je bila nekaj posebnega. Naša osamosvojitev s plebiscitom in uspešno obrambo nove države je bila samosvoja, izvirna, posebna, nikoli prej izvedena na podoben način,” je v četrtek na osrednji državni proslavi med drugim dejal premier Janez Janša.

 

 

Slovenija danes ustvari več kot katerakoli država, ki je nastala na ozemlju bivše SFRJ, pri čemer so nekatere mnogo večje.

Pred nami spet veliki izzivi in preizkušnje. “Upamo da ne, vendar se lahko zgodi, da celo večje, kot tiste pred desetletji. Zato velja ponoviti za Francem Jezo in Aleksandrom Solženicinom: Ponovno se dvignimo na nivo časa. Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne zgolj izjemne, ampak res velike ljudi. Zato poiščite junaka svobode v svojem srcu. Poiščite ga v svoji duši. Poiščite ga v globinah svoje dežele. In kot po čudežu lahko nekaj izjemnega spet vznikne v slehernemu med nami – kot cvetje spomladi, čeprav se sredi zime včasih zdi, da je pod snegom vse mrtvo – in odigra odločilno vlogo,” je pozval premier.

Želimo vam ponosno praznovanje Dneva samostojnosti in enotnosti!

M. Z.