Se iskanje novega mandatarja približuje koncu? 

Danes je vodenje Vlade RS zaradi odhoda premiera Roberta Goloba v bolnišnico prevzel podpredsednik vlade, ki sicer ni več šef vladne stranke Levica, Luka Mesec. V političnem zakulisju med tem završalo ob novici, da naj bi Robert Golob načrtoval odstop z mesta predsednika vlade, za svojega namestnika pa poskrbel kar sam.

Bojan Požar danes na portalu Požareport.si piše, da naj bi zaradi katastrofalnega padca javne podpore vladi novega mandatarja iskal kar Robert Golob osebno. Po telefonu naj bi osebno klical Toneta Ropa, sicer zadnjega predsednika vlade LDS po odhodu Janeza Drnovška, ali bi vskočil kot predsednik vlade, če bi se on moral iz zdravstvenih razlogov umakniti.

Dejstvo je, da je Golob prisiljen razmišljati o umiku, saj v zakulisju globoka država že aktivno išče njegovega namestnika. “Če že res moram spakirati, potem je bolje, da jaz določim naslednika na Gregorčičevi,” naj bi po mnenju Požarja razmišljal Golob.

Da to le ni nemogoč scenarij, je mogoče sklepati na podlagi tega, da je Rop tudi mož Melite Župevc, sicer Golobove državne sekretarke za strateške komunikacije. Informacije o dogajanju torej Tone Rop prejema kar iz prve roke. Poleg tega pa bi realizacijo tega scenarija lahko napovedovalo že dogajanje v bližnji preteklosti, ko so Toneta Ropa kot kandidata za mandatarja “testirali” med nekaterimi poslanci Gibanja Svoboda. Nekateri poslanci naj bi to razumeli predvsem kot nagajanje Golobu, a možnost potrditve Ropa za mandatarja obstaja le skozi večino v Državnem zboru.

Tone Rop po navedbah poznavalcev političnih ozadij že dlje časa sodi med zaupanja vredne ljudi pri Milanu Kučanu, k čemur naj bi Kučana prepričalo predvsem Ropovo sodelovanje z vodilnim partijskim gospodarstvenikom, decembra 2022 umrlim Janezom Zemljaričem. Rop torej vse potrebne reference, ki jih zahteva globoka država, ima.

M.Z.