Po poteku mandata Jourova več naj ne bi nosila odgovornosti

Evropski poslanec dr. Milan Zver je minuli teden pri evropski varuhinji človekovih pravic vložil uradno pritožbo zoper Evropsko komisijo, ki po devetih mesecih izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja še vedno ne zagotavlja dostopa do dokumentov, povezanih z misijo podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji marca 2023, ki v Evropski komisiji pokriva prav področje transparentnosti.

Po besedah dr. Zvera obstaja redna skrb, da Komisija namerno poskuša odložiti objavo teh dokumentov do konca mandata podpredsednice Jourove, da komisarka ne bi odgovarjala za svoja dejanja.

Dr. Zver: Obisk Jourove izraža močan dvom v nepristranskost

Od varuhinje človekovih pravic zahteva, da:

  • Ugotovi, ali je Evropska komisija kršila njegovo pravico do dostopa do informacij, ker mu ni zagotovila zahtevanih dokumentov;
  • Evropski komisiji naloži, naj objavi celotno poročilo o misiji v Sloveniji, vključno z vsemi drugimi internimi dokumenti, ki jih je zahteval ter vključno z opomnikom, ki so ga za obisk Slovenije pripravili v kabinetu komisarke;
  • Ugotovi, da je Evropska komisija zlorabila svoja pooblastila s tem, da je zavlačevala z odgovorom na njegovo zahtevo;
  • Priporoči Evropski komisiji, naj sprejme ukrepe za izboljšanje preglednosti in transparentnosti pri komunikaciji z javnosti.
vir: EPP

Obisk Jourove marca letos namreč zbuja sum na to, da je želela vplivati na ustavno sodišče v zvezi z odločanjem o zakonitosti spornega zakona o RTV.

M.Z.