Se v Ljubljani obetajo ponovljene volitve za župana prestolnice?

Pixabay

Ustavno sodišče je včeraj na dan Velikega petka v obravnavo sprejelo pritožbo Vilija Kovačiča. Ta se je namreč pritožil na odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo izpodbijanje izida županskih lokalnih volitev in volitev v Mestni svet Mestne občine Ljubljana. Kovačič se je v pritožbi skliceval na neenakost v volilni kampanji.

Bo zadeva vrnjena ponovno v odločitev upravnemu sodišču?

Že sam sprejem pritožbe Kovačiča na Ustavnem sodišču kaže na veliko verjetnost, da bi lahko upravno sodišče ponovno odločalo o veljavnosti izida županskih lokalnih volitev in volitev v mestni svet v prestolnici.

Spomnimo, da je Kovačič v pritožbi, vloženi v mesecu decembru 2018, dokazoval, da je sedanji župan Zoran Janković oz. njegova lista nedovoljeno uporabila javna sredstva za osebne in zasebne interese. Dokaze je zbral v javnem glasilu Ljubljana, kjer v času volilne kampanje ni bilo niti ene objave stališč protikandidatov, kar je po navedbah Kovačiča privedlo do “izrazite asimetrije informacij glede okoljevarstvenih problemov“. Slednje, če bi bili predstavljeni, bi po mnenju Kovačiča bistveno vplivali na rezultat volitev.

Uredništvo