Se Vlada RS glede financiranja zasebnih šol norčuje iz odločbe ustavnega sodišča?

Vir: Pixabay

Vladni predlog, ki ga je pripravilo šolsko ministrstvo Jerneja Pikala, pošilja v Državni zbor predlog spremembe financiranja zasebnih šol. Ta še zaostruje pogoje financiranja, čeprav na zunaj “kaže”, da bo obvezni del programa financiran 100 %

Novela uresničuje odločbo ustavnega sodišča, tako Vlada in premier Šarec

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je na včerajšnji seji Vlade RS dobil zeleno luč. Vlada meni, da je novela “zrela” za obravnavo v Državnem zboru in sledi odločbi ustavnega sodišča. Slednje je namreč v letu 2014 odločilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja neustaven.

Obvezni del javnega programa 100 % financiranje, razširjen del javnega programa (jutranje varstvo, podaljšano bivanje…) 0 %

V kolikor bo Državni zbor predlog novele sprejel, bi po novem t.i. razširjen del javnega programa ostal brez finančne podpore. To pa je za mnoge sporno, celo opozarjajo, da se bo njihov sedanji položaj (85 % financiranje osnovnega in razširjenega javnega programa) še poslabšal. Po nekaterih izračunih naj bi zasebne šole skupno izgubile dodatnih 20 % sredstev in se že spogledujejo s ponovno vložitvijo ustavne presoje.

Spomnimo, da je Ustavno sodišče konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja protiustaven. Zmotilo jih je, da je javni program v zasebnih osnovnih šolah financiran le 85-odstotno. Kot kaže, pa bi vladajoče stranke LMŠ, SMC, SD, SAB, DeSUS + Levica naredile vse, da bi “potopile” konkurenco javnemu šolstvu. Tudi za ceno še ene protiustavnosti!

Uredništvo