Si je policist, ki je včeraj oropal banko na Cankovi, zbežal in je sedaj že pokojni sodil sam?

Si je policist po včerajšnjem ropu sodil sam?

Včerajšnji rop policista bančne ustanove na Cankovi (gre za policista z več kot 25-letnimi izkušnjami, zaposlenega na Policijski upravi Murska Sobota) ko je izvršil dejanje in s kraja ropa zbežal in si na koncu po navedbah policije sodil sam, je nesprejemljivo dejanje, tako v sporočilu za javnost danes 10. 6. 2020.

Kot že sporočeno, je zamaskiran oborožen moški vstopil v prostore bančne ustanove in od zaposlenih zahteval gotovino, ki mu jo je uslužbenka tudi izročila. Po dejanju je storilec s
kraja ropa pobegnil. Med ropom v poslovalnici ni bil nihče poškodovan.

Za storilcem so takoj stekli trije občani in ga pozvali, naj se ustavi. Storilec se je ustavil, obrnil in v njih nameril pištolo, ki jo je imel v roki. Nato je nadaljeval z begom, še vedno pa sta mu sledila dva občana, zadnjih 150 m pa še en občan. Preden ga je dohitel, se je storilec še enkrat obrnil in večkrat ustrelil v tla. Ko je občan storilca dohitel, ga
je želel prijeti, zato je prišlo med njima do pretepa.

Storilec, danes znano, da je bil policist, je za trenutek obležal, občan (v sporočilu za javnost povedano, da naj bi ta med poskusom prijetja in obvladanja storilca bil poškodovan in da gre za lažje telesne poškodbe, do katerih je prišlo pri pretepu s storilcem. Občan je bil na kraju zdravniško oskrbljen in prepeljan v murskosoboško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju) pa se je v tem času oddaljil za okoli 150 m. Nekaj trenutkov zatem je storilec po do sedaj znanih podatkih storil samomor s pištolo, ki jo je imel s seboj. Ugotovljeno je bilo, da gre za službeno pištolo pokojnega policista. Okoliščine v povezavi s streljanjem in številom izstreljenih nabojev se še ugotavljajo.

Danes je znano, da je sedaj že pokojni policist bil že dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled, izvedena so bila varnostna svetovanja (z namenom zmanjšanja notranje varnostnih tveganj), nudeno pa je imel tudi psihosocialna pomoč. V letu 2019 je bil podan predlog za oceno zmožnosti za opravljanje nalog policije in bil napoten na zdravljenje.

Sredi marca 2020 je zdravstvena komisija odločila, da je zmožen za opravljanje nalog
policije.

Spomnimo, da je do ropa prišlo včeraj, 9. junija 2020, malo po 15.00 uri, ko je bil OKC PU Murska Sobota s strani občana obveščen o ropu bančne ustanove na Cankovi. V obvestilu je bilo prav tako navedeno, da je bilo slišati več strelov.

“Danes nadaljujemo z intenzivnim delom na terenu, z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin. Prav tako bo danes opravljena sodna obdukcija pokojnega”, pa še sporočajo iz policije.

Uredništvo