Situacija na Bližnjem vzhodu bi morala biti opomin Evropi

Devetega novembra so nekdanjega podpredsednik Evropskega parlamenta in veterana španske politične desnice Aleja Vidal-Quadrasa ob 13.30 po lokalnem času na eni od ulic v središču Madrida ustrelili v obraz. Strelec je z motorjem pobegnil s kraja zločina, 78 letnega politika pa so še pri zavesti prepeljali v bolnišnico.

Vidal-Quadras je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil konservativno Ljudsko stranko (PP) v Kataloniji, med letoma 1999 in 2014 pa je bil evroposlanec v Bruslju. Več let je opravljal tudi funkcijo podpredsednika parlamenta.

Ob omenjeni novici se je na družbenem omrežju odzval evropski poslanec dr. Milan Zver. »Grozna novica,« je zapisal ob tem in nadaljeval: »Vidal-Quadras je bil še pred dnevi v moji bruseljski pisarni, kjer sva načrtovala dogodek v podporo iranski opoziciji. Alejo je eden najpogumnejših politikov, ki jih poznam. Trdno stoji za svojimi načeli in je neupogljiv.«

Vidal-Quadrasa, dr. Milana Zvera in še tri druge evropske poslance je iranski režim dal na črno listo teroristov, ki jih je potrebno eliminirati, zato je potrebno atentat na katalonskega politika potrebno obravnavati z vso resnostjo.

vir: EPP

Dr. Milan Zver je tako v minulo sredo v Evropskem parlamentu gostil konferenco o razmerah na Bližnjem vzhodu in možnih rešitvah konflikta, ki sta jo teden dni pred napadom nanj načrtovala z Alejom Vidalom Quadrasom. Konference se je udeležila tudi vodja iranskega opozicijskega gibanja Marjam Rajavi.

“Situacija na Bližnjem vzhodu bi morala biti opomin Evropi, kako nevarna je dejavnost iranskega režima, ki sistematično zatira človekove pravice na domačih tleh, širi ekstremizem in neti vojne konflikte na Bližnjem vzhodu. Skrajni čas je že, da mednarodna skupnost zavzame strožjo politiko do iranskega režima,” je ob robu konference poudaril evropski poslanec.

Posebno podporo so na konferenci in v Evropskem parlamentu izrekli tudi dragemu kolegu in prijatelju Aleju Vidalu Quadrasu, izjemnemu borcu za demokratizacijo iranske družbe, ki počasi okreva po terorističnem napadu v Madridu.

M.Z.