Bo Golob sedaj “odpikal” še Vrečkovo?

V Frankfurtu je včeraj potekala otvoritvena slovesnost 75. Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS). Sejem, na katerem je Slovenija častna gostja, je odprla slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, v otvoritvenem programu pa je med drugimi spregovoril tudi filozof Slavoj Žižek.

(foto: gov.si)

Pirc Musarjeva je v nagovoru izpostavila pomen knjige za Slovence in pomembnost branja knjig za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja. Knjiga je v samem središču kulturnega zavedanja Slovencev, ki nas kot skupnost v veliki meri določa predvsem lasten jezik.

Namesto Borisa Pahorja Aleksander Čeferin?

V slovenskem paviljonu so razstavljene knjige pomembnejših slovenskih literarnih umetnikov, med njimi Draga Jančarja, katerega romani razkrivajo temne skrivnosti medvojnega in povojnega obdobja, in Slavoja Žižka, sicer kontroverznega filozofa, ki vzbuja pozornost, kjerkoli se pojavi.

Medtem, ko pisatelj Boris Pahor, ki je doživel deportacijo fašistov v koncentracijska taborišča in politične pritiske komunističnih oblasti, v romanu Nekropola opozarja, da nikoli ne moremo in ne smemo obsojati narodov, temveč zgolj diktature, je Slavoj Žižek v nagovoru storil ravno obratno.

Na sejmu je zaradi odsotnosti nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki zaradi bližnjevzhodne krize odpotoval v Izrael, zbrane nagovorila nemška ministrica za kulturo Claudia Roth, ki je v nagovoru obsodila napad na ženske, moške in otroke v Izraelu ter pozvala k solidarnosti z Judi, ki živijo v državi.

Slavoj Žižek (foto: gov.si)

Žižek je v nagovoru sicer dejal, brez knjig ni rešitve za Gazo, Izrael pa je po njegovem mnenju na poti k temu, da postane diktatura. S tem je po mnenju mnogih prisotnih popolnoma relativiziral teroristični napad Palestincev, čemur je najprej pred odrom, pozneje pa tudi neposredno na odru nasprotoval hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker. Mnogi udeleženci dogodka so govor Žižka označili kot neprimeren, na to glasno protestirali ali  celo zapustili dvorano. Dvorano naj bi zaradi Žižkovega izpada protestno zapustil tudi frankfurtski župan Mike Josef.

Na podlagi odziva medijev v tujini je dejstvo, da je Žižek s svojim govorom poskrbel za svojevrsten škandal. Bo zaradi blamaže kdo prevzel odgovornost? Glede na to, da je za vsebino slovenske predstavitve na sejmu, kjer je Slovenija letos častna gostja, v veliki meri poskrbel oče aktivistke Nike Kovač Miha Kovač, bi z njegove strani bilo na mestu podati vsaj stavek ali dva. Ker pa sam dogodek spada pod okrilje ministrice Aste Vrečko, bi na podlagi kriterijev v primeru Uroša Brežana in Irene Šinko Asta Vrečko morala že včeraj leteti iz vlade. A veliko vprašanje je, če si Golob ob trenjih z Aleksandrom Jevškom lahko privošči še eno fronto.

Celoten dogodek si lahko ogledate TUKAJ in si lastno mnenje ustvarite kar sami.

M.Z.