SLEDI BOGATIH SLOVENSKO ČEŠKIH VEZI PONOVNO V LENDAVI

Foto: Tomaž Galič

V čitalnici lendavske knjižnice je od danes na ogled razstava Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita iz serije razstav Češke sledi, ki odstira zgodbe češko slovenskih osebnosti, ki so zaznamovale oba prostora, oba naroda, slovenskega in češkega.

Razstava, ki jo bomo imeli priložnost občudovati do konca meseca avgusta, nam ponuja vpogled v bogat in raznolik svet kiparja, popotnika in zbiralca Františka Vladimirja Foita, človeka, ki je s številnim interesi, s svojo zbirateljsko strastjo in ustvarjalno energijo zaznamoval številne umetniške smeri.

Tovrstne razstave smo v Lendavi gostili že pretekla leta in dokazujejo, kako prepletena in povezana je Evropa in znotraj nje tudi češka in slovenska kulturna zgodovina, ki sta se vedno oplajali z najkakovostnejši vplivi.

Razstavo sta po pozdravnem nagovoru direktorice Knjižnice-Kulturnega centra Lendava Judit Zagorec Csuka odprla veleposlanik Republike Češke Jiři Kuděla in župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so pripomogli k organizaciji te razstave, še posebej češkemu veleposlaništvu v Ljubljani v upanju, da se bo ta lepa in bogata tradicija nadaljevala tudi v prihodnje.

vir: Občina Lendava