Slovenija nima izdelane strategije poklicev!

Spodbudni podatki gospodarske rasti v zadnjem četrtletju vlivajo upanje mnogim brezposelnim, da bodo tudi oni kmalu “prišli na svoj račun”. Imeti zaposlitev ni samo ustavna pravica, potrebno je izpostaviti, da je za človeka pretežno potrditev, da si vreden, da lahko prispevaš. Da je na trgu delovne sile zaskrbljujoč podatek, da delodajalci ne najdejo kadra ustreznih kvalifikacij, nas lahko upravičeno skrbi!

Slovenija še vedno nima izdelanih strategij poklicev!

Vsako delo šteje in vsak poklic bi moral biti spoštovan. Toda, če šolski sistem “bruha” kadre, za katere lahko z zagotovostjo trdimo, da bo problem njihova zaposljivost, je v RS še vedno nekaj hudo narobe. Poseg v omejevanje vpisa (pravočasno in “mehko”) bi olajšal težave ravno mladim, odziv na povpraševanje delodajalcev pa bi bil zagotovljen. Toda, dokler ne bo jasne analize sedanjih in prihodnjih potreb kadrov, ne bomo vedeli kje omejevati vpis, koga izobraziti in “za koga” izobraziti”. Ker Slovenija nima izdelane strategije poklicev, je v izjavah odgovornih politikov pristojnih ministrstev enkrat kadrov preveč, drugič spet premalo. In to vse, dokler ne poči, kot se je to že zgodilo v zdravstvu!

V prihodnje se bodo lahko zaposlitve veselili delavci za preprosta dela!

Kmalu se bodo zaposlitve lahko veselili iskalci zaposlitve, ki bodo zapolnili povpraševanje v predelovalnih dejavnostih, vozniki težkih tovornjakov, prodajalci, varilci, zidarji, orodjarji, čistilci, varnostniki…Ker največ potrebnih delavcev razpisujejo agencije, je jasno, da bodo delodajalci raje zaposlene najemali preko agencij, kot, da bi  jih neposredno iskali in zaposlovali. Toda, ali trg delovne sile sploh ponuja takšne kadre ali pa jih bodo zapolnili delavci iz drugih držav (Hrvaška, Madžarska, Srbija…).

Če bi RS imela izdelano strategijo poklicev, bi tudi odziv na povpraševanje delodajalcev bil primernejši, imeli bi več delovno aktivnega prebivalstva in nižje potrebe po socialnih transferjih.

Uredništvo