Luka Mesec se je odločil za ukinitev sistema, ker svoji nalogi enostavno ni kos

Vlada Roberta Goloba je napovedala ukinitev študentskih bonov. Na to napoved so se odzvali v Slovenski demokratski mladini (SDM) in v sporočilu za javnost zapisali, da to ocenjujejo kot napad na urejen sistem študentske prehrane. To potezo vlade vidijo kot nizkoten napad na slovenske študente in študentke.

Subvencionirana študentska prehrana je temeljna pravica vsake študentke in študenta, ki izhaja iz statusa študenta in ni luksuz, temveč je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij študentov. Idejam Vlade Republike Slovenije o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane zato glasno nasprotujemo.

“Obstoječ sistem omogoča, da si lažje zagotovimo osnovno prehrano, ki je bistvenega pomena za naše zdravje, dobro počutje in kvaliteten študij. Vlaganje v kakovostno prehrano mladih je nujno, saj se posledice kažejo v izboljšanju telesnega in duševnega zdravja,” so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), kjer verjamejo, da je obstoječ sistem dober.

Obstajajo seveda možnosti za izboljšave, zato si prizadevajo za večjo dostopnost subvencionirane študentske prehrane (širitev tudi izven študijskih središč) in pestrost ponudbe z željo, da se vsem študentom dnevno omogoči vsaj en kvaliteten, zdrav, topel obrok, kar v osnovi tudi predstavlja koncept subvencionirane študentske prehrane.

S peticijo pozivajo Vlado Republike Slovenije, da ohrani in izboljša obstoječi sistem subvencionirane študentske prehrane. “Dostop do kakovostne prehrane je temeljna človekova potreba,” so dodali v ŠOS-u.

Člani SDM napovedujejo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da do te nore ideje vlade ne pride. Podpirajo peticijo Študentske organizacije Slovenije, ki je pričela z zbiranjem podpisov proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. V kolikor se tudi vi ne strinjate z ukinitvijo sistema študentske prehrane, lahko podpis oddate TUKAJ.

Vlada je namreč v začetku letošnjega leta sprva podražila študentsko prehrano. Minister Luka Mesec je nato obljubil, da bo v dialogu s študenti to napako popravil. Ker tako kot v večini dosedanjih primerov nalogi ni kos, se je sedaj odločil za ukinitev delujočega sistema.

Člani SDM ugotavljajo, da smo z ukinitvijo sistema študentske prehrane le še korak od socializma. Kot vse kaže, je ta ukrep vlade ob poveličevanju morilcev iz obdobja komunizma in pritiskih na kmetijstvo in tradicionalno družino še dodatni del orkestriranega spreminjanja družbenega režima.

M.Z.