Strateški svet, delovna skupina, časovnica

Strateški svet za prehrano (SSP) je včeraj obravnaval Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Vodja recenzentov dr. Boštjan Jakše je po seji povedal, da je od prenove Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih minilo trinajst let.

V zadnjih dvajsetih letih se je stopnja debelosti otrok in mladostnikov potrojila, stopnja prekomerne telesne mase podvojila, tudi prehranski vnos osnovnošolske populacije ni na zavidljivi ravni.

“Praktično nihče ne dosega dnevnega priporočenega vnos po vitaminu D, 91 % po vnosu po priporočilih za vlaknine, približno 88 % po folni kislini, kar 73 % deklet v OŠ ne dosega priporočil za vnos železa,” je dejal dr. Jakše in napovedal, da se bodo recenzenti in NIJZ sestali ter uskladili odprta vprašanja.

Pred dobrim mesecem smo poročali, da je Strateški svet za prehrano predlagal, da bi imeli od začetka prihodnjega šolskega leta šolarji možnost izbire rastlinskega oziroma veganskega jedilnika. Na predlog so se ostro odzvali pediatri, ki so prepričani, da predlog gotovo ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov, obstaja pa celo možnost, da se zgodi ravno obratno.

Veganska hrana v šole?

Po odzivu pediatrov je ta tema poniknila, včeraj pa je dr. Jekše napovedal sestanke in usklajevanja. Novost v poročilu o včerajšnjem sestanku je ta, da predsednik vlade Robert Golob ni ničesar obljubil.

Vlada Roberta Goloba praktično vsak dan ustanovi neko novo delovno skupino, strateški svet ali kaj podobnega, ki potem objavo časovnico. Žal se pri tem običajno ustavi, ker je naslednji dan ustanovljena nova delovna skupina, ki zopet sestavi časovnico in tako na prejšnjo skupino in časovnico že pozabimo.

Glede prehrane v šolah in vrtcih pravzaprav ni pričakovati česa drugega. Prehranski lobiji, ki posredno uničujejo slovensko kmetijstvo, so v mednarodnem prostoru tako močni, da se ščurkom v vsakem obroku po vsej verjetnosti nikakor ne bomo mogli izogniti. In to velja tudi za prehrano v šolah in vrtcih. In jutri bo najverjetneje ustanovljen še en strateški svet, ki bo ustanovil delovno skupino, le-ta pa bo sestavila novo časovnico.

M.Z.