Stanje okužb v Pomurju ostaja enako, krivulja “spremljanja” Covid-19 ugodna; čas je za omilitev ukrepov

Stanje okužb med dvema zaporednima dnevoma v Pomurju ostaja enako

Ukrepi Vlade RS za zajezitev za zajezitev in omilitev širjenja koronavirusa Covid-19 so bili “pravi”, državljani pa so svoje delo opravila z odliko. To kažejo tudi zadnje ugotovitve in spremljanje podatkov preko laboratorijskih testov (v trenutku, ko je bila napovedana ustavitev javnega življenja, je bil odstotek pozitivno okuženih glede na število opravljenih testo 26, danes je ta odstotek 2,9). Če bomo to v prihodnjih dneh obdržali, potem lahko pričakujemo, da se bodo vladni ukrepi sprostili. Omilitev ukrepov je pričakovati tudi na podlagi twitta premierja Janše, ki pa, da so možni le ob izpolnjevanju drugih pogojev!

Še enkrat ponavljam, da je večje sproščanje omejitvenih ukrepov možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev, ki sem jih navedel v torek in ki jih upoštevajo povsod, kjer so zaenkrat uspešni v boju s koronavirusom.

Kot v svojem twittu pojasnjuje predsednik vlade, je potrebno izpolniti naslednje pogoje:

1. stopnja reprodukcije okužbe: število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od 1;
2. zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa;
3. zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom;
4. zagotovljene morajo biti zadostne kapacitete za testiranje;
5. vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Pri tem se Janša upira tudi na zadnje dogajanje na Japonskem, kjer so po omilitvenih ukrepih ponovno razglasili izredno stanje!

Spomnimo, da je Janša omilitev ukrepov napovedal v torek po velikonočnem ponedeljku, možnost postopnega ponovnega zagona pa vidi v vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask. “Signalizira” se, da naj bi to bile trgovine s pohištvom in gradbenim materialom, vulkanizerji…

Kot pa je danes popoldan že povedal uradni govorec za krizno komuniciranje, Jelko Kacin, prostega prehajanja med občinami še ne bo!

Uredništvo