Stavka na UE v Murski Soboti, Gornji Radgoni in Lendavi

Iz Upravne enote Murska Sobota sporočajo, da do zaposleni na Upravni enoti Murska Sobota stavkali od od ponedeljka 29. 1. 2024 do vključno srede 31. 1. 2024. Delo bo tako moteno tako na upravni enoti kot na vseh krajevnih uradih, ki spadajo pod okrilje UE Murska Sobota.

Za dodatne informacije smo se obrnili na načelnika UE Murska Sobota mag. Dominika Šteinerja, ki nam je v telefonskem pogovoru podal nekaj informacij o razlogih za stavko.

foto: M.Z.

Zaposleni in sindikat so se za stavko odločili, ker je v zadnjih desetih letih na področju plač v javnem sektorju prišlo do velikih nesorazmerij. Pogajanja o zvišanju plač so se odvijala parcialno, zvišanje plač zaposlenih v upravnih enotah pa je bilo prezrto. Poleg enormnih plačnih nesorazmerij zaposleni navajajo še velik kadrovski primanjkljaj, saj je zaradi povečanja postopkov dela vedno več, zaradi nizkih plač pa zaposlenih vedno manj. S stavko torej želijo doseči dvig plač za 7 plačnih razredov in izboljšanje pogojev, ki so sicer v prostorih sedanje Upravne enote Murska Sobota resnično na zelo nizki ravni.

Šteiner, ki je sicer na zadnjih lokalnih volitvah kandidiral na listi največje vladne stranke Gibanje Svoboda, nam je še dejal, da je eden večjih problemov tudi prenos del in nalog oz. pristojnosti, ki niso prostorsko vezane, iz Ljubljane na ostale upravne enote.

Vstalo je Prekmurje

Poleg zaposlenih na UE Murska Sobota bo prihodnji teden stavka tudi na UE Gornja Radgona in UE Lendava, zaposleni na UE Ljutomer pa naj ne bi stavkali. Po celotni državi naj bi po besedah Šteinerja prihodnji teden potekala stavka kar na 38 upravnih enotah.

M.Z.