Strpnost kot modrost!

Spoštovanje drugačnih stališč pomeni prednost in priložnost za iskanje skupnih izhodišč. Mnogokrat se sploh ne zavedamo, kako nam je ta danost oz. naučena “vrlina” omogočila, da je naš krog prijateljev “tako širok in barvit”. Gre namreč za to, da drugačno mnenje ne jemljemo kot zavrnitev naših idej oz. celo zavrnitve nas samih.

Ali se vam v vsakdanjem pogovoru velikokrat dogaja, da “postavljate visoke pregrade”, ki pa mnogokrat privedejo do nedokončanega pogovora?

Če je vaš odgovor pritrdilen, ste oseba, ki se hitro počuti čustveno prizadeto. Nadalje je skoraj gotovo, da (seveda mnogokrat nehote) velikokrat prizadenete druge.

Prikličite si seznam dobrih stvari!

Zapomnite si, velikokrat gre za željo obeh sogovornikov po nečem “večjem”, po pogovoru, po iskanju določene rešitve ali samo poslušanju…ali govorjenju. Bodite prepričani, da ima vaš sogovornik kar nekaj dobrih zamisli ali osebnostnih lastnosti, ki ga “krasijo”. Poskušajte jih priklicati, še preden boste postavili to nepotrebno pregrado med vajin pogovor! Osebnostno boste “zrasli”, danes, spet jutri…strpnost bo postajala del vas, pogovori pa prijetni.

B.P.