Sladki greh in Štirje kovači

Včeraj je v sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Beltinci nastopila legendarna glasbena skupina, ki se je lansko leto vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša še delujoča glasbena skupina na svetu. Gre za ansambel Štirje Kovači, ki uradno neprekinjeno nastopa že 69 let, po besedah soustanovitelja in vodje ansambla Franca Šegovca pa igrajo že okroglih sedemdeset let. Žal iz prvega leta delovanja ne obstaja noben pisni vir ali uradni podatek.

Slovenci zopet rekorderji

Prisotni smo lahko slišali praktično ponarodele skladbe, kot so Kam le čas beži, Kovaška, Gremo na Pavre, Majhno darilo in še bi lahko naštevali. Avtor večine skladb je harmonikar in vodja Franc Šegovc, ki je napisal že preko 800 skladb in 200 besedil.

Franc Šegovc (foto: ztkš beltinci)

Poleg vodje in harmonikarja Franca Šegovca v ansamblu okroglih petdeset let sodeluje njegova žena Hermina, pred 34 leti se je ansamblu pridružil kitarist in pevec Jože Sedar, 33 let sta prisotna basist Zdenko Zdovc in pevec Srečko Sedar, Andrej Šmon in Andrej Hudobreznik pa sta se kovačem pridružila pred desetimi leti.

Pred legendarnimi kovači so publiko ogreli člani ansambla Sladki greh, katerega član je domačin, sicer harmonikar in pevec Domen Baša.

Sladki greh (foto: ztkš beltinci)

Danes se praznovanje občinskega praznika nadaljuje z druženjem ob kulinaričnih produktih društev iz okoliških vasi, ob 17:00 uri bo slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj in naziva častni občan, ki ga tokrat prejme glasbenik Vlado Kreslin.

Ob 20:00 uri bo koncert glasbene skupine Prašnati z gostjama Nino Dominko (sopran) in Danico Baša (klavir).

M.Z.