Poostren nadzor tudi v Pomurju

Danes se začenja vseslovenska akcija Slovenija piha 0,0. Policisti bodo poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji je po podatkih policije povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Vsako leto udeleženci v prometu pod vplivom alkohola povzročijo približno 15.000 prometnih nesreč, v letošnjem letu že 16 s smrtnim izidom in 110 s hudimi telesnimi poškodbami.

Policisti bodo poleg aktivnosti v prometu preverjali tudi upoštevanje določil zakona o omejevanju uporabe alkohola v gostinskih lokalih. Od leta 2013 do 2018 je namreč zaradi zastrupitve z alkoholom pri nas umrlo kar 25 otrok in mladih do 25. leta.

V času martinovanj želijo policisti vplivati na posledice uživanja alkohola pri udeležencih v prometu, z opozarjanjem na škodljive učinke alkohola pa uresničujejo tudi resolucijo o duševnem zdravju.

Za kršitelje so predpisane kazni, tistim, katerim pa bo merilec vsebnosti alkohola pokazal  0,0 promila, pa bodo izročili nagrado v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.

Akcija Slovenija piha 0,0 v organizaciji ministrstev za notranje zadeve in za zdravje poteka do konca martinovanja prihajajočo nedeljo.

M.Z.