Tako se ukroti širjenje koronavirusa ali recept iz Wuhana – Kitajska

Foto: Nova24TV

Kot smo že poročali, je Kitajski praktično uspelo ukrotiti koronavirus Covid-19. Ker gre za primer odlične prakse iz Wuhana, 11-milijonskega mesta, je primer vreden branja.

Učinki karantene so se poznali že po dveh tednih, od tam dalje je število novookuženih vztrajno padalo

Kot poroča hrvaški znanstvenik Igor Rudan, se je v Wuhanu koronavirus začel širiti iz bolnišnice. Nekaj pacientov, ki so že bili okuženi z virusom, je namreč povzročilo, da se je virus hitro razširil znotraj te bolnišnice in kasneje, z bliskovito hitrostjo, tudi med ostalim prebivalstvom Wuhana.

To pa je ključno vedeti, pravi Rudan, saj to pomeni, da ko danes nekatere evropske države potrdijo 200 okuženih, ki so se javili na testiranje, je najverjetneje število okuženih ta dan že desetkrat višje!

Ker so vsi izsledki kazali skokovito rast takoj po testiranju in rezultatih, je sledil logični in pravilni ukrep “Wuhana” in okoliških mest uvedba karantene. Ta ukrep se je kot pravilen (glede na število novih okuženih) pokazal sicer šele po dveh tednih, od tam dalje pa je število novih okužb pričelo padati.

Zdravniki spali kar v bolnišnicah in s tem preprečili tveganje da okužijo družinske člane

Ključna odločitev “Wuhana” je bila tudi, da zdravstveno osebje (predvsem zdravniki) ne odhaja domov k družinam. Ukrep je bil aktiviran predvsem zaradi zaznanega ozkega grla pomanjkanja zdravstvenega in medicinskega osebja. Samoizolaciji in spremljanje zdravstvenega stanja slednjih je torej bilo ključno. Ukrep, ki ga je Kitajska še izvedla, pa je bila napotitev zdravih zdravnikov in zapolnitev ozkega grla pomanjkanja zdravstvenega in medicinskega osebja (in tudi umetnih respiratorjev).

Spomnimo pa, da je eden izmed odličnih in tehnološko za naše države nedosegljivih ukrepov bila izgraditev dveh bolnišnic, ki stav bili “operativni” že v samo dveh tednih. Ukrep, ki pa je za evropsko kulturo zagotovo nepojmljiv in nesprejemljiv, pa je sprejetje Zakona o kaznovanju kaznivih dejanj usmerjenih proti preprečevanju širjenja novega koronavirusa, ki povzroča pljučnico. Za kršitelje je bila zagrožena zaporna kazen v trajanju desetih let za najhujše kršitelje karantene pa celo zagrožena smrtna kazen, poroča spletni portal Nova24TV.

Uredništvo