Zvišanje obrestnih mer za 0,25 na 4 odstotne točke

Evropska centralna banka je včeraj ponovno zvišala temeljne obrestne mere. Kljub tehnični recesiji v Evro območju se boj zoper inflacijo nadaljuje. Zaradi inflacije, ki jo še dodatno poganjajo višje plače, lahko pričakujemo vsaj še en dvig obrestnih mer v mesecu juliju.

V Sloveniji inflacija tudi v maju krepko nad evropskim povprečjem

Poleg inflacije je v evro območju problem še recesija, ki je v zadnjih dveh četrtletjih zajela države evra. Tu imamo ob visoki zadolženosti tudi dokaj visoko neenakost dohodkov in premoženja ter visoko inflacijo. Evropska centralna banka obresti zvišuje, ameriška centralna banka pa jih je na zadnji seji pustila nedotaknjene.

Recesija, ki bo v Evropi zagotovo trajala dlje kot v ZDA, je torej neizogibna. Ekonomisti predvidevajo trajanje v Evropi približno dve leti, v ZDA pa zaradi večje fleksibilnosti eno leto.

Rekordna rast BDP

Glede na to, da se višina inflacije med evropskimi državami močno razlikuje, gre k odstotku inflacije pripisati tudi vlogo vlade v posamezni državi. Od držav, ki uporabljajo evro in za katere je Eurostat imel podatke, so najnižjo letno inflacijo maja izmerili v Luksemburgu (2,0 odstotka), Belgiji (2,7 odstotka) in Španiji (2,9 odstotka), najvišjo pa so imeli v Latviji in na Slovaškem (12,3 odstotka) ter v Estoniji (11,2 odstotka).

Slovenija bi kot relativno majhna država, v kolikor bi aktualna vlada ne odpravila instrumentov prejšnje Janševe vlade, zagotovo tudi letos bila v skupini najuspešnejših evropskih držav. A izvolili smo “Svobodo” in s tem vse, kar “paše zraven”.

M.Z.