Zaradi skopih in nasprotujočih informacij čakamo na odgovor vladnega urada

V času volilne kampanje pred predčasnimi lokalnimi volitvami v Občini Radenci je javnost razburila vest, da naj bi vlada načrtovala namestitev beguncev v Dijaškem domu Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Najprej smo se za konkretne podatke obrnili na župana Občine Radenci, g. Romana Leljaka, ki je na socialnem omrežju objavil podatek o desetih nameščenih beguncih v dijaškem domu, s čemer občina naj ne bi bila seznanjena.

Na vest o nameri vlade se je takrat odzval tudi Občinski odbor Slovenske demokratske stranke Radenci, ki je nameri vlade ostro nasprotoval.

Leljak: “Boste prodali mir in dostojanstvo našega kraja za vašo zmago?”

Na naše poročanje se je po tem, ko je po celotni občini in tudi širše resnično završalo, odzvalo tudi vodstvo Gibanja Svoboda, ki je v svojem dopisu ostro zanikalo namero vlade po odprtju migracijskega centra v Dijaškem domu SŠGT Radenci.

Kdo komu laže?

 

Župan Leljak je pred dnevi novinarje spodbudil z naslednjim zapisom: “V Dijaškem domu so že nameščeni begunci, ki jih plačuje ministrstvo. Novinarji ali res ne znate poklicati v Dijaški dom in vprašati? Vlada RS !Upam, da od danes naprej ne namestite nobenega begunca. Srečno!”

Po objavi prispevka smo prejeli še “odgovor” ravnateljice Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci Karmen Stolnik, ki smo ji postavili naslednja vprašanja:

1. Kdaj so bili nastanjeni prvi begunci?
2. Kolikšno število beguncev je bilo v mesecu avgustu 2023?
3. Kakšna je struktura beguncev po starosti in spolu in iz katerih držav prihajajo?
4. Kdo je napotil begunce v vaš dijaški dom?
5. Kdo plačuje storitve, ki jih opravljate v zvezi z nastanitvijo beguncev?
6. Kakšno število beguncev lahko sprejmete?

Ravnateljica se je na naša vprašanja odzvala takole: “Spoštovani.

Kot prvo, ste novico objavili že včeraj, torej preden ste me sploh kontaktirali. Begunci so v dijaškem domu bili nastanjeni že pred nastopom mojega mandata. Za vse informacije v zvezi z nastanitvijo beguncev iz Ukrajine pa se prosim obrnite kar direktno na Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.”

Z “odgovorom” nismo bili zadovoljni in smo jo zaradi suma na morebitne nepravilnosti v zvezi z namestitvijo beguncev za informacije zaprosili še enkrat, ravnateljica pa je med drugim zapisala: “Ne razumem, zakaj bi pri širši javnosti sploh obstajal sum o nepravilnostih v zvezi z namestitvijo oseb z začasno zaščito. V Dijaškem domu SŠGT Radenci so, na podlagi Dogovora o nastanitvi beguncev iz Ukrajine, ki je bil dne 1. 9. 2022 sklenjen z Uradom Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, nameščeni torej samo begunci iz Ukrajine. To je moč razbrati iz naslova Dogovora. Vsi so bili nameščeni že v prvem valu, torej še pred nastopom mojega mandata. Trenutno še je vedno nameščenih 11 oseb.

Ostala vaša vprašanja so irelevantna oz. še se za dodatno razlago zmeraj lahko obrnete na Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, ki je naročnik storitev.

V zvezi z namestitvijo beguncev iz Ukrajine ničesar ne prikrivamo, z nobenimi podatki ne zavajamo javnosti, vsi postopki so potekali in še zmeraj potekajo transparentno in zakonito. S trenutno nameščenimi osebami nimamo ne mi in ne lokalna skupnost nobenih težav. Dodala bi še, da je dijaški dom prvotno namenjen namestitvi in bivanju dijakov, ki obiskujejo našo šolo ali druge šole v Pomurju in zato res dobro premislimo, komu še bomo omogočili namestitev oz. bivanje v njem in je vsakršna skrb ali sum o našem nepravilnem delovanju povsem odveč.”

Z vprašanji o nastanjenih beguncih in o nameri za v prihodnje smo se obrnili tudi na Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Ko prejmemo odgovor, bomo o tem tudi poročali.

M.Z.