TEŠ 6 ustvarja izgubo; šlo je za koruptivni nateg!

Vir:www.te-sostanj.s

Dobrih 1,41 milijarde evrov je precej natančen znesek zloglasne naložbe v TEŠ 6. Končno poročilo za vlado je pripravila HSE, prve informacije pa že “curljajo” iza zaprtih vrat!

Neto sedanja vrednost v dokumentih kaže na sporno odločitev za investicijo!

NSV oz. t.i. neto sedanja vrednost, ki je ena izmed kazalnikov pri odločanju o sprejemu investicije, je v dokumentih negativna. Ekonomomisti vedo, da se v takšnem primeru v privat sektorju nikakor ne odločamo o investiciji, saj le ta ni vzdržna. Gre za NSV, ki je enaka minus 375 milijonov evrov.

V letih 2016 in 2017 je TEŠ 6 skupaj ustvarila okrog 80 milijonov evrov izgube!

Iz poročila, ki naj bi ga imeli v uredništvu siol.net, bo TEŠ 6 še kar nekaj časa posloval z globokim minusom. Tako je samo v dveh zaporednih letih 2016 in 2017 ustvarila kar 80 MIO EUR izgube. Žal pa se v dokumentih tudi prebere, da bo v letu 2025 projekt “nosil” lepe dobičke, toda v primeru odkupa el. energije po ceni kar 80 EUR/MWh! Vse kaže, da bodo davkoplačevalci tudi v prihodnje TEŠ 6 imeli na svojih položnicah.

Spomnimo, da je v letu 2006 600-MW blok v Šoštanju imel predinvesticijsko vrednost 655 milijonov evrov. Mnogi sporni posli, koruptivna dejanja, napačne ocene in “dili” z glavnim dobaviteljem Alstomom pa so investicijo podražile v nebo!

Uredništvo