“To, da so otroci doma, z družinami, in ne v šoli, to ni travma,” tako specialni pedagog Juhant!

Foto: zajem zaslona fb

To, da so otroci doma, z družinami, in ne v šoli, to ni travma,” je poudaril specialni pedagog Marko Juhant. N strahu in nemoči pa bi se lahko pojavilo pri srednješolcih, ki bodo morali opravljati maturo.

Pomembno je, da se otrokom ponudi oblika dela, ki jim omogoča samostojnost. Pomembno pa je tudi zavedanje in pripravljenost, da se lahko šolanje na daljavo v prihodnosti še ponovi, so besede priznanega specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki odločno negira nekatere navedbe, da pri določenih otrocih pri šoli na daljavo nastajajo travme.

Marko Juhant je prepričan, da je pri razlaganju termina “travme”, ki bi jih naj bili deležni nekateri otroci pri šolanju na daljavo problematično že samo razumevanje. Za definiranje travme sta namreč potrebna dve osnovi: relativno močan strah, ki posameznika blokira in občutek nemoči. Zato je poudaril, da travme trenutno preživljajo otroci na Hrvaškem, ker ne vedo kdaj in ali bo prišlo do novega potresa, kako močan bo in ali bodo sploh lahko mirno spali.

Sicer pa je Juhant še bolj jasen, ko pove, da so otroci bolj prilagodljivi, kot pogosto mislimo. Takojšnja razlika pa, da je opazna, a na dolgi rok, če vzpostavimo vzgojne mehanizme, da bodo otroci delali za šolo, jo bo zaznala samo še kaka čudna statistična obdelava, realno življenje pa ne.

Uredništvo