To je tihi ubijalec v vašem domu, ki ga moramo prepoznati še posebej sedaj!

Foto: Pixabay

Ogljikov monoksid, ki nastaja ob nepravilnem izgorevanju fosilnih goriv, je tihi ubijalec, ki je vzel že mnoga življenja. Je zahrbtno nevaren plin, saj je brezbarven, gorljiv in izjemno toksičen ter brez vonja.

Ogljikov monoksid je redkejši od zraka, to pa pomeni, da se zbira v zgornjih plasteh prostorov. Še posebej je nevaren v času kurilnih sezon, ko svoje domove ogrevamo s fosilnimi gorivi (premog, plin, lesna biomasa, olje), zaradi napačno postavljene ali nepripravljene kurilne naprave pa ima gorivo za gorenje premalo zraka.

Če gre vse narobe

Če ogljikov monoksid uhaja v prostor, v katerem se znajdemo, se bo pojavil glavobol, ter slabost, utrujenost, omotičnost in celo bruhanje. Sledi zaspanost, motnja vida, visok srčni utrip in zmedenost, nato pa v skrajnih primerih krči, nezavest in celo odpoved srca ter posledično smrt. Ogljikov monoksid se takoj po uhajanju znajde tik pod stropno površino, sledi njegovo ohlajanje in spuščanje proti tlom, kjer se tudi zadržuje. Slednje pomeni, da si svoje življenje lahko zaščitimo s posebnimi merilniki monoksida, ki jih namestimo nekje pod stropom prostora.

Uredništvo