Razkritje Svetliča priča o spolitiziranem Ustavnem sodišču

Včeraj je v javnosti zaokrožila vsebina odklonilnega mnenja sodnika Roka Svetliča, ki je kljub temu, da je glasoval proti, omogočil sklepčnost in posledično preklic sklepa o zadržanju Novele Zakona o RTV. Svetlič trdi, da je bil sklep politično izsiljen, pa tudi da je bilo izsiljeno glasovanje, kar je z agresivnostjo dosegla ena od ustavnih sodnic.

“Ena od sodnic je z neomajno angažiranostjo zahtevala, da se nemudoma preide h glasovanju o odpravi začasnega zadržanja. Pred glasovanjem ni bila opravljena razprava niti ni poročevalec predstavil osnutka sklepa, o katerem smo odločali. Izvedlo se je zgolj glasovanje,” je zapisal Svetlič.

Ker gre za šokantno razkritje enega izmed ustavnih sodnikov o hudih političnih pritiskih pri sprejemanju nezakonitega sklepa, so se odzvali tudi evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič.

“Iz objavljenega odklonilnega stališča ustavnega sodnika dr. Roka Svetliča nedvoumno izhaja, da so bili ustavni sodniki v procesu odločanja deležni političnega pritiska. O tem smo v preteklosti že obveščali ustrezne evropske institucije, ki se doslej niso odzvale, da bi zaščitile vladavino prava v Sloveniji.

Zato bomo o zaskrbljujočem stanju na Ustavnem sodišču Republike Slovenije ponovno obvestili vse pristojne, predsednico Evropske komisije, komisarja za pravosodje, komisarko za vrednote in preglednost, predsednico Evropskega parlamenta in predsednika Evropskega sveta ter jih pozvali k odzivu.

vir: EPP

Naš glas bo močnejši, če se nam bodo pri tem pridružili civilna družba, organizacije za zaščito medijev in posamezniki, ki se zavzemajo za svobodo medijev in vladavino prava,” so zapisali Tomčeva, dr. Zver in Bogovič.

M. Z.