Tonin odstopil kot predsednik Državnega zbora, nasledil ga je Dejan Židan!

Vir:fb

“Bilo mi je v veliko čast, da sem smel služiti kot predsednik Državnega zbora.” S temi besedami se je takoj po izvolitvi podpredsednice DZ  (to je postala Tina Heferle – stranka SMC) od funkcije predsednika DZ poslovil Matej Tonin, predsednik stranke NSi. To poslanstvo je v DZ opravljal vse od 22.6.2018. Nov predsednik DZ je postal Dejan Židan, predsednik stranke SD in sedaj že bivši minister v odhajanju za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Drugi podpredsednik DZ je postal Jože Tanko – stranka SDS.

Tonin v uvodu izredne seje spregovoril o najhujših zločinih, ki so za seboj pustili milijon ćloveških žrtev!

Sicer pa je včerajšnja izredna seja DZ potekala ravno na dan, ko je pred 79. leti (23.8.1939) med nacisično Nemčijo in tedanjo Sovjetsko zvezo bil sklenjen pak Ribbentrop-Motolov (pakt o nenapadanju). Ta dan vsako leto praznujemo kot vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avoritarnih režimov. Tonin je v svojem nagovoru v uvodu izredne seje povedal, da je Evropski parlament odločno in jasno obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic. Te so zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem. Gre za najhujše in nepojmljive krutosti 20. stoletja, ki so za seboj pustili več milijonov človeških žrtev. Žal se je med trpečimi znašla tudi Slovenija, ki pa je kot edina država v Evropi trpela nasilje vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja.

Žal pa o svoji preteklostji še nismo uspeli spoštljivo razčistiti, zato si Slovenke in Slovenci želijo, da jim naša oblast zagotovi in podpre pogoje, da zgodovinarji končno zapišejo in sporočijo pravo resnico!

Uredništvo