Leta 1548 je Turnišče pridobilo mestne pravice in dovoljenje za svobodno sejmarjenje

V Turnišču, ki je bilo že v preteklosti znano po sejmih, je včeraj potekalo tradicionalno Ferencovo senje. Nekoč je sejem vedno potekal na god sv. Frančiška Asiškega, ki goduje 4. oktobra, dandanes pa se Ferencovo senje odvija na nedeljo v bližini godu sv. Frančiška Asiškega.

Zgodovinski viri o Turnišču segajo v 13. stoletje. Leta 1524 je naselje postalo trg, leta 1548 pa je Turnišče pridobilo tudi mestne pravice, s katerimi so bili Varašanci oproščeni davkov, volili so svoje sodnike in te pravice so jim dajale svobodo sejma kadarkoli. Tako je sejemska dejavnost v Turnišču postala pogosta zaradi ugodne lege kraja, saj so skozenj potekale pomembne gospodarske poti. S tem je kraj postal tudi pomembno gospodarsko in kulturno središče. Prvo Ferencovo senje je bilo leta 1896, ki pa so ga komunistične oblasti leta 1952 prepovedale. Sejem so oživili z ustanovitvijo Občine Turnišče leta 1994.

Na včerajšnjem sejmu na parkirišču tovarne Planika v Turnišču so obiskovalci lahko na stojnicah kupili različne izdelke domačih obrti ter si ogledali povorko in nastope različnih glasbenih skupin.

Prvi obiskovalci so sejem obiskali po rani maši ob 8. uri zjutraj, od 10. ure naprej je poteka povorka folklornih skupin in nastopi na prireditvenem prostoru.

M.Z.