Tudi nekateri pomurski poslanci so glasovali za posvojitve otrok v istospolne skupnosti

Z 48 za in 29 glasovi proti potrdili spremembo družinske zakonodaje

Poslanci v Državnem zboru Republike so danes z 48 glasovi za in 29 proti sprejeli spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. Istospolnim partnerjem v partnerskih zvezah zakon omogoča, da posvojijo otroke pod popolnoma enakimi pogoji, kot do sedaj “normalna” zakonca.

Vlada Roberta Goloba se je za spremembe odločila zaradi odločbe Ustavnega sodišča RS, objavljene julija letos. Po do sedaj veljavni ureditvi sta lahko zakonsko zvezo sklenili le osebi različnega spola, istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi pa nista mogla skupaj posvojiti otroka. Ustavno sodišče je določilo, da mora DZ odpraviti “diskriminatorno” določilo v šestih mesecih.

Vlada je kot predlagateljica sledila navodilom Ustavnega sodišča in dobesedno pohodila pomen zakonske zveze kot skupnosti moža in žene in s tem tudi s posebno varstvo družine.

Poslanske skupine koalicije so vladni predlog sprememb potrdile, poslanski skupini SDS in NSi pa sta spremembam ostro nasprotovali, saj so istospolni pari že do zdaj imeli enake pravice razen posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Zveza med moškim in žensko je naravna zveza, iz katere izhaja novo otroško življenje, medtem ko pri zvezi istospolnih to ni mogoče.

Z naravo se ni dobro igrati, saj je do sedaj nepremišljeno ravnanje človeka imelo vedno zelo hude posledice. Kljub opozorilom opozicijskih poslancev je vladni stroj  potrdil spremembe zakona, ki pravico otroka do naravnega družinskega okolja brutalno potlači.

Za spremembo, ki omogoča posvojitve otrok v istospolne skupnosti so glasovali tudi pomurski poslanci Tine Novak, Damijan Zrim, Sara Žibrat in Darko Kranjc, proti sta bila Jožef Horvat (NSI) in Janez Magyar (SDS), poslanec madžarske narodnostne skupnosti Ferenc Horvath in Vera Granfol iz Givbanja Svoboda pa nista glasovala.

M.Z.