V Cankarjevem domu so na včerajšnji državni proslavi ob kulturnem prazniku podelili  nagrade v umetnosti.

Slavnostni govornik v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bil predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, ki je v govoru poudaril: “Umetnost utira pot iz običajnega v bistveno,”. Program je povezovala Karin Sabadin.

“Umetnost je prehodni ritual v neko drugo stanje stvari, drugo stanje percepcije, drugo stanje eksistence oblik, in koeksistence med svetom in ljudmi. Tega stanja ni mogoče sprogramirati ali ustvarjati po nareku. Včasih ga sploh ni mogoče ustvarjati, ampak pripravljati zgolj ugodne pogoje za njegov nastop,” je v svojem govoru poudaril Muhovič.

Letošnja podelitev je pod omejitvenimi pogoji potekala v živo. Slovesnosti se je spremstvu žene Urške udeležil predsednik Vlade RS Janez Janša, zbrane je pozdravil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti.

Proslava je potekala pod naslovom Prešernovega verza iz Krsta pri Savici Up sreče v prsih hrani. Gledališko-plesno uprizoritev je izvedlo Gledališče Koper v režiji Katje Pegan. 

Podelili so Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 sta prejela klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman.

Nagrajenci Prešernovega sklada so pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš ter režiserka in avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

C. U.