Upokojenci, SD, Desus in LMŠ so glasovali PROTI Nacionalnemu pokojninskemu skladu za vaše dostojno življenje!

Vir: demokracija.si

Nacionalni pokojninski sklad, v katerem bi bilo vse slovensko premoženje, bi poskrbel za trajen vir za pokojnine. Tako bi lahko zagotovili finančno varnost in dostojne pokojnine za lepšo prihodnost in življenje upokojencev, so menili v stranki SDS, ko so v Državni zbor vložili zakonodajni predlog. Toda, včeraj so stranke SD, DeSUS in LMŠ glasovale PROTI tej odlični rešitvi! 

Z Nacionalnim pokojninskim skladom – Slovenskim demografskim skladom do boljših pokojnin in dostojne starosti

Slovenska demokratska stranka je v Državni zbor vložila zakonodajni predlog o Slovenskem demografskem skladu, v katerem bi se “znašlo” vse slovensko premoženje. Vse z namenom, da se sedanjim in bodočim upokojencem zagotovijo boljše pokojnine in dostojno življenje upokojencev.

Največji del tiste populacije, ki so to državo ustvarjali, je danes žal v težkem položaju

“Največji del tiste populacije, ki so to državo ustvarjali, pa so danes žal v takšnem položaju kot ta dvorana (Državni svet)”, je v prispodobi povedal Janez Janša, predsednik stranke SDS. Povedal je, da je bistven razlog za takšno stanje, ki ga danes na področju pokojnin imamo to, da nekatere stvari, ki so samo po sebi umevne, niso bile narejene, je zapisano na spletnem portalu demokracija.si.

Slovenija danes ustvarja toliko, da ni potrebe, da nekaj sto tisoč upokojencev v tej državi prejema pokojnino, ki je bistveno nižja od tega, kar so zaslužili

Janša je spomnil, da Slovenija danes ustvarja toliko, da ni potrebe, da nekaj sto tisoč upokojencev v tej državi prejema pokojnino, ki je bistveno nižja od tega, kar so zaslužili. Dregnil je v raznorazne privilegije, nekatere neupravičene,  nekatere sicer upravičene, vendar ne sodijo v druge blagajne, povzročajo pa manjko. Našteti razlogi pa so ključni krivci za takšno “pokojninsko” stanje, kot ga spremljamo danes. SDS kot rešitev, ki ga je vložila v DZ (Državni zbor) vidi združitev premoženja države, ki bi kot vzpostavljen kapitalski steber skrbel za dostojno zagotavljanje pokojnin sedanjih in bodočih upokojencev.

V sklad naj se prenese vse premoženje, ki so ga ustvarjali tisti, ki so v glavnem upokojeni

Predlog, ki ga je v zakonodajni postopek vložila SDS, ne samo, da ne bi oškodoval nikogar, ampak bi tudi razbremenil aktivno generacijo. Če bi bil predlog SDS sprejet, bi se namreč v prihodnje za pokojnine pretežno izplačevalo iz kapitalskega dela, potrebe po zagotovitvi razlike za pokojnine iz plač pa bi bile manjše. Rešitev, ki je bila predlagana, je tako pomenila resnično medgeneracijsko sodelovanje (kapital upokojene generacije kot kapitalski vložek za vse generacije, razlika doplačil iz plač aktivne generacije).

Žal predlog stranke SDS ni bil sprejet. Zavrnile so ga stranke SD, DeSUS in LMŠ. Bodo upokojenci, ki jih večji del živi nedostojno življenje končno sprevideli?

Bodo upokojenci končno dojeli, kako se aktualna oblast obnaša do njih? 

Urednik