Se je Svet ZPIZA sestal zaradi protestov?

To sredo, 1. marca, bo potekal že drugi protestni shod upokojencev za višje pokojnine. Civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije k sodelovanje vabi vse, saj se položaj upokojencev in pokojnine tičejo slehernega državljana in državljanke. Protest bo potekal na Trgu republike od 15:00 do 16:00 dostojanstveno in na kulturen način.

“Najavljam tudi veliko medijsko presenečenje, rabimo le še lepo vreme. Pridite zaposleni, upokojeni, mladi in stari, pridite kmetje, vdove, kolikor lahko invalidi, pridite mamice in očetje, hčere in sinovi, upokojeni vojaki in policisti, rudarji, pridite vsi, ki ljubimo Slovenijo,” je na spletu zapisal predsednik iniciative Pavle Rupar.

Da se večina upokojencev z mizernimi pokojninami ne zmore več prebijati iz meseca v mesec, sedaj priznavajo tudi v ZPIZU. Po odmevnem prvem shodu in pesku v oči, ki ga je  upokojencem s 5,2 odstotno redno uskladitvijo vrgla vlada Roberta Goloba, je danes Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vladi predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno 1-odstotno za upokojene do vključno leta 2011.

Nekateri politični analitiki so mnenja, da bi Golobova vlada upokojence, v kolikor ne bi bilo tako množičnega protesta 1. februarja, še naprej ignorirala. A tega vala se sedaj očitno ne da več ustaviti. Upokojenci nimajo več česa izgubiti, zato se bodo v sredo z vlaki in avtobusi pripeljali v Ljubljano in se množično udeležili drugega protesta.

Upokojenci imajo na voljo brezplačen prevoz, iz oddaljenih krajev, na primer iz Murske Sobote, pa bodo vsi, ki nimajo statusa upokojenca ali invalida, za vozovnico za vlak odšteli slabih 13€.