Na včerajšnji seji Zbora za republiko (ZzR) je bil ustanovljen Svet za zaščito svobode govora (SZSG). Predsednik Sveta je postal Jože Biščak.

Svet je bil ustanovljen zaradi vse večjega omejevanja svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine, saj mora ideološko in svetovnonazorsko polje ostati odprto za kakršnokoli svobodno razmišljanje in izražanje mnenj.

(Jože Biščak (foto: demokracija.si)

Glavna naloga Sveta bo prizadevanje za zaščito svobode govora – da lahko vsakdo javno izrazi svoja stališča, ne da bi zaradi izrečenih besed utrpel negativne posledice, kot so grožnja z nasiljem ali zaporna kazen. Svet se bo odzival na kršitve svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine.

V izjavi za javnost člani sveta menijo, da je danes v Sloveniji svoboda govora kot univerzalna človekova pravica in svoboščina ogrožena, zato so ustanovili Svet za zaščito svobode govora. Temeljna naloga Sveta bo prizadevanje, da lahko vsakdo javno izrazi mnenje in stališče v skladu s svojim svetovnim nazorom, ne da bi se bal, da bi ga oblast zaradi njegovih besed preganjala.

“Svoboda govora je temeljni kamen vsake demokratične in svobodne družbe. Skozi zgodovino je pripomogla, da se je iz generacijo na generacijo prenašalo znanje in da so potekale ostre razprave z mestoma žaljivo retoriko, ki so v iskanju resnice pripeljale do najboljših rešitev, ki so svetu prinesle blaginjo. Brez svobode govora svet ne bi doživel tehnološkega napredka, kot ga je. Svoboda govora kot ustavnopravna zagotovljena pravica omogoča kroženje idej in svobodno izmenjavo informacij med posamezniki brez vmešavanja državnih oblasti. Svoboda govora namreč spodbuja drugega, da pove, s čim se z nami ne strinja in kje po njegovem nimamo prav,” so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

Svet za zaščito svobode govora je bil ustanovljen, ker aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba z zakoni, ustanavljanjem raznih vladnih svetov in ustrahovanjem preprečuje ljudem, ki ne delijo ideoloških in drugih pogledov aktualne vlade, širjenje svojih pogledov na svet o kateremkoli vprašanju.

Država namreč nima nikakršne pravice nikomur preprečiti ali omejiti svobode izražanja. Javno soočenje različnih pogledov je edini način, da ostanemo in postanemo še boljša svobodna in demokratična družba. Vsaka oblast, ki ne prenese tudi ostre kritike in odreka pravico vsaki kritiki, je sovražnica svobode govora in je zato nagnjena k avtokraciji.

Spoštljivo in strpno javno komuniciranje ni stvar zakonodaje ali drugih državnih predpisov, ampak stvar načel in načina delovanja svobodnega posameznika. Sedanji zakonodajni in ustavni okvir, ki sankcionira spodbujanje k nasilju, je dovolj širok, zato da Slovenija ne potrebuje dodatnega zaostrovanja zakonodaje.

V oči bode sprejeta pravna “viktimizacija”, ki določenim skupinam ljudi vnaprej podeljuje status žrtve z namenom, da bi bile zaščitene pred kakršnokoli kritiko in izražanjem negativnih mnenj o njihovem delovanju. “Načelo ´viktimizacije´ je nagnjeno k zlorabi, saj lahko vsaka užaljena stran ali skupina pod krinko nejasnih in nedefiniranih pojmov meni, da je kritika zoper njih spodbujanje k sovraštvu in nestrpnosti,” so v obrazložitvi zapisali člani sveta.

M.Z.