V Dolini smrti temperatura 54,5 °C

Foto: Andrew Fernandez

V zvezni državi Kalifornija v puščavski Dolini smrti je temperatura ozračja dosegla neverjetnih 54,5 °C

Avtomatski sistem nacionalnega meteorološkega centra je v popoldanskem času 15.41 (točno v nedeljo 16.8.) izmeril neverjetnih 54,5 °C. Temperaturo so izmerili v Dolini smrti, kamor ljudje radi potujejo saj gre za nacionalni park.

Sicer pa je rekord pred tem “padel” tudi v Dolini smrti leta 1913 s temperaturo 56,7 °C, leta 2013 pa so izmerili 54 °C. Nov rekord naj bi bilo potrebno uradno potrditi še pri Svetovni meteorološki organizaciji, so zapisali v časopisu Dnevnik.

Toda, jasno je, da se svet spreminja skozi čas tudi temperaturno. Tam, kjer je bilo včasih hladno postaja topleje in obratno. “Kje trenutno” je svet glede temperaturnih sprememb, objavljamo na spodnji sliki (severna polobla nad 24° geografske širine se v zadnjih desetletjih ogreva mnogo hitreje od ekvatorialnega pasu in južne poloble. Leto 2016 je recimo bilo zlasti na severu kot celoti daleč najtoplejše v več kot stoletnem nizu meritev).

Vir: varcevanje-energije.si

Kot vemo, je obratno najnižja temperatura v Sloveniji izmerjena leta 1963 (marca) v Babnem polju, ko so izmerili -31,1 °C , neuradno najhladnejši kraj na svetu pa pripada v norveškem delu Antarktike delu Dome Fuji, kjer so s pomočjo satelitskih merilcev temperature v letu 2014 namerili –91 °C.

Uredništvo