Z izgradnjo mlina in obnovo broda se krepi ozaveščenost o pomenu ohranjanja kulturne dediščine

Na Otoku ljubezni v Ižakovcih se pričenja izvedbeni del projekta, ki predstavlja pomemben korak v ohranjanju naše kulturne dediščine ter nadgradnji turistične ponudbe. “Projekt vključuje izgradnjo novega mlina in broda ob reki Muri, s čimer želimo pokazati zavezanost ohranjanju tradicije, ob tem pa uporabljati sodobne metode za njeno predstavitev in interpretacijo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Mlina v Ižakovcih ni več

Projekt izgradnje mlina in broda je financiran v skupni vrednosti 475.115,33€, s
prispevkom Evropske unije v višini 350.000,00€, pridobljenim preko Mehanizma za
okrevanje in odpornost. Sredstva so dodeljena v okviru stebra, ki podpira ukrep preoblikovanja slovenskega turizma ter investicije v infrastrukturo na področju turizma
in kulturne dediščine.

V okviru projekta izgradnje mlina in broda na Otoku ljubezni poleg osnovnih gradbenih del
načrtujejo tudi uvedbo dodatnih elementov, ki so namenjeni obogatitvi izkušenj obiskovalcev. Vključitev informativnih tabel bo omogočila globlji vpogled v zgodovino in pomen objektov, medtem ko bodo foto-stene nudile priložnosti za ustvarjanje trajnih spominov.

Bo Mura za mlinom odnesla še brod?

Za zagotavljanje sodobne dostopnosti informacij bo vzpostavljena live-stream kamera. Dodatno bodo postavljene kolesarnice, digitalni števci za beleženje obiskov kolesarjev in pešcev, panoramski daljnogledi za opazovanje okoliške narave in vremenska postaja za aktualne informacije o vremenskih razmerah.

Do prihodnjega poletja v Ižakovcih nov mlin in brod

Predviden zaključek projekta je v prvi polovici avgusta 2024. Cilj projekta je obnova in
ponovna postavitev mlina in broda na Otoku ljubezni, ki sta del lokalne kulturne dediščine. Projekt bo ponudil nove možnosti za izobraževanje in turizem ter spodbudil obiskovalce k raziskovanju zgodovine in naravnih lepot regije.

Ta prizadevanja so usmerjena v oživitev pomembnih zgodovinskih znamenitosti ter
zagotavljanje kakovostne turistične infrastrukture, ki bo privabljala obiskovalce z interesom za avtentične izkušnje. Z izgradnjo mlina in broda se krepi ozaveščenost o pomenu ohranjanja kulturne dediščine in omogoča obiskovalcem, da se poglobijo v lokalno zgodovino in kulturo.

M.Z.