V Lendavi postavili spominsko ploščo na pročelje mestne hiše

Razstava Lupina v Lendavi

V Lendavi so včeraj postavili spominsko ploščo na pročelje mestne hiše in spomnili na ustanovitev prve knjižnice v mestu. Staro mestno jedro je takrat postalo bogatejše za nov kulturni center.

GEO_1624.jpg

V sklopu postavitve spominske plošče bo na lendavskem gradu vse do 31. oktobra odprta razstava z naslovom Fotografije in skulpture avtorja Stephana Lupina.

V Lendavi ima knjižničarstvo globoke korenine, ki segajo 150 let nazaj v letov 1871, ko je bilo ustanovljeno Meščansko bralno društvo, v sklopu katerega je delovala knjižnica s 673 zvezki oziroma knjigami. To je kulturna dediščina zgodovine lendavskega knjižničarstva. Knjižnica, ki je delovala slabih 50 let, vse do leta 1919, je zbirala dela domačih in tujih avtorjev, dnevne časopise, leposlovne revije, gospodarski zbornik in revije za prosti čas. Prostori knjižnice, ki so obsegali čitalnico, prostor za druženje in prostor za zabavo oziroma biljard, so se nahajali v prostorih današnje mestne hiše, je v krajši predstavitvi predstavitvi bralnega društva povedala Judit Zagorec Csuka, so zapisali na spletni strani občine.