Ob prazniku rudarjev, 3. julija, je na ploščadi pred Hotelom Cubis Občina Lendava s prerezom traku slavnostno odprla maketo naftnega vrtalnega stolpa. Ob tej priložnosti je izšla tudi publikacija Galerije-Muzeja Lendava NAFTA 75, 75 let pridobivanja ogljikovodikov v okolici Lendave avtorja dr. Zoltána Kepeja.

Zbrane je na otvoritvi nagovoril podžupan Občine Lendava v začasnem opravljanju funkcije župana Ivan Koncut, ki se je za restavracijo tri metre visoke makete vrtalnega stroja zahvalil podjetju Nafta Strojna, njihovemu direktorju mag. Dragu Franku in mag. Dragu Baši, ter podjetju Petrol Geo, ki je omogočilo postavitev stolpa na lokaciji, kjer je nekoč stala stavba podjetja Nafta Strojna. Koncut je spomnil tudi na vse naložbe lendavske Nafte, s katerimi je marsikateri družini omogočila streho nad glavo ter poudaril pomembnost ohranjanja spomina na bele rudarje.

Maketo so leta 1950 s pomočjo strokovnega kadra takratne Nafte Strojna izdelali študentje nekdanje višje rudarske šole v Lendavi in jo podarili kolektivu Nafte ob prevzemu podjetja v svoje upravljanje.

Spomin na lendavske bele rudarje je obudil Jožef Gjerek, ki je bil pri Nafti Lendava zaposlen 35 let. Gjerek je predstavil zgodovino Nafte Lendava od njegovih začetkov naprej, s poudarkom na pridobivanju ogljikovodikov v Dolini in v Petišovcih.

V publikaciji Nafta 75, 75 let pridobivanja ogljikovodikov v okolici Lendave je njen avtor, muzeolog in višji kustos dr. Zoltan Kepe, prestavil viharno gospodarsko zgodovino 20. stoletja Prekmurja, ko se je v štiridesetih letih v okolici Lendave začelo rudarjenje ogljikovodikov. O publikaciji, ki je sledila istoimenski razstavi arhivskih fotografij, rudarskih predmetov in orodij v Muzeju meščanstva, je spregovoril direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

»Nafta je z enim največjih nahajališč na Petišovskem polju, ter s številnimi strokovnjaki nedvomno bila pomemben gospodarski steber nekdanje skupne države in regije, s številnimi delovnimi mesti«, je dejal Baumgartner in poudaril, da »skorajda ni bilo družine na tem območju, ki ne bi bila kakor koli povezana z lendavsko Nafto«.

S prerezom traku sta podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut in mag. Drago Franko, direktor Nafte Strojna, simbolično otvorila maketo naftnega vrtalnega stroja in s tem simbol tehnične kulturne dediščine Lendave predala svojemu namenu.