Janez Magyar: Živimo v plodnem in ustrvarjalno kakovostnem prostoru

Včeraj so v Lendavi na osrednji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku počastili spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Župan Janez Magyar je v nagovoru poudaril, da vsakoletni nagrajenci, nastopajoči in številni drugi s svojo dejavnostjo na področju profesionalne, ljubiteljske in ustvarjalne kulture dokazujejo, da živimo v živahno plodnem, ustvarjalno kakovostnem prostoru. Ob tem pa izpostavil, da ne smemo pozabiti pomembne vloge vzgojno-izobraževalnih zavodov in vseh tistih, ki spodbujajo in motivirajo mlade v njihovem ustvarjanju.

Slavnostna govornica je bila vsestranska ustvarjalka in lanskoletna prejemnica priznanja na področju kulture v občini Lendava, Miša Gerič Špacapan, ki se je v svojem govoru spraševala o pomenu besede kultura, ki bi jo, če bi jo morala definirati z eno besedo, opredelila kot odnos. Odnos, ki ga vzpostavi umetnik z gledalcem, gledalec z umetnikom: »Brez vas namreč ni nas in brez nas ni vas.« Svoje razmišljanje o večplastnosti teh odnosov, ki jih je tudi sama izkusila, je sklenila z željo:

»V prihodnje si za lendavsko občino in njene prebivalce želim, da kultura ne bi usahnila in da bi živela naprej v vsej svoji veličini. Da bi bili v dobrem odnosu z njo in v dobrem odnosu drug z drugim. Kajti imamo vse pogoje za to. Od čudovite dvorane, do številnih ustvarjalcev, umetnikov, publike, …«

V kulturnem programu letošnje občinske slovesnosti so nstopili so mladi nadarjeni učenci Glasbene šole Lendava, Alja Gal, Karin Ščančar, Borut Jereb Sankovič, Maša Magyar in Alina Gerebic, študentka Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti v avstrijskem Gradcu Laura Pal ter gledališki igralec Rajko Stupar, ki je interpretiral poezijo letošnje prejemnice priznanja Občine Lendava za izjemne dosežke na področju kulture Klarise Jovanovaić.

Za dosežke na kulturnem področju je župan letos podelil priznanje ustvarjalki Klarisi Jovanović, zahvalil pa se je tudi vsem, ki plemenitijo lokalni prostor in življenje v občini s pisano besedo, plesom, petjem, glasbo, likovno umetnostjo, odrskimi stvaritvami, in seveda tistim, ki skrbijo za bogato dediščino Lendave.

Klarisa Jovanović je profesorica francoščine in primerjalne književnosti, prevajalka, pesnica in glasbenica, ki že 16 let živi v Lendavi. Prevaja iz novogrščine, srbščine in hrvaščine, makedonščine, italijanščine ter francoščine. S svojo bogato in razvejano, predvsem pa vrhunsko ustvarjalnostjo odpira meje občine Lendava in jo povezuje s svetom, predvsem pa s slovenskim jezikom v njegovi najžlahtnejši različici.

Obiskovalci so si po končani slovesnosti lahko ogledali razstavo del lanskoletnega nagrajenca, ilustratorja in grafičnega oblikovalca Petra Orbana, ki je na ogled v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava.

M.Z.