Dnevno varstvo za starejše v Odrancih

Vlada RS je potrdila sofinanciranje novogradnje Dnevnega centra v Odrancih, ki ga bo upravljal Dom starejših Lendava. S projektom, vrednim dobrega pol milijona bodo zagotovili storitev dnevnega varstva za 10 oseb, starejših od 65 let.

Dnevni center bo namenjen posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe, potrebujejo pa pomoč, nadzor in organizirano obliko bivanja za določeno število ur dnevno. Storitev bo namenjena tudi osebam, ki zaradi osamljenosti v domačem okolju, želijo navezati socialne stike.

Z vključitvijo starostnikov v  dnevni center jim bodo zagotavljali osnovno oskrbo, ki pomeni dnevno bivanje in organizirano prehrano, glede na potrebe pa tudi dodatno oskrbo, socialno oskrbo in varstvo. Dnevni center hkrati podaljšuje bivanje starejših v domačem okolju.

Čas dnevnega varstva bo prilagojen potrebam posameznika in razbremenjuje družinske člane, ko so ti zaradi zaposlitve odsotni.

Projekt je nastal v sodelovanju Doma starejših Lendava z občino Odranci, ob posluhu in zavedanju slednje, da se delež starejših v občini povečuje, kakor tudi zavedanju, da je veliko starejših osamljenih in za to, da lahko še naprej živijo v domačem okolju, potrebujejo oskrbo le določeno število ur dnevno.

Občina Odranci je v preteklosti uspela z izgradnjo in zapolnitvijo industrijske cone, v kateri je zaposlenih okoli 1.200 ljudi. Odslej bo za ostarele, ki sicer še živijo v domačem okolju, a zaradi službene odsotnosti sorodnikov podnevi potrebujejo pomoč, tudi poskrbljeno.

Župan Ivan Markoja

Župan Ivan Markoja je vesel, da bodo s pomočjo države, ki bo v celoti financirala izgradnjo Dnevnega centra, lahko poskrbeli za starejše v domačem okolju. Ljudje se po njegovih besedah v starosti težko odločijo za namestitev v domu starejših izven svojega kraja. Z izgradnjo dnevnega centra, ki bo stal za občinsko stavbo, pa bo v obliki dnevnega varstva za njih v domačem okolju dobro poskrbljeno.

 

Janez Magyar – SDS

Kandidat Slovenske demokratske stranke na bližnjih volitvah Janez Magyar je za Pomurske novice povedal, da je odnos do starejših pokazatelj zrelosti človeške družbe. Aktualna vlada je na področju oskrbe starejših naredila ogromno in prav je, da se to delo nadaljuje. Veseli ga dejstvo, da v zadnjih dveh letih v Prekmurju nismo deležni le obljub. Vlada je pristopila z dejanji, da se tudi Prekmurje lahko razvija enakovredno z ostalimi slovenskimi regijami.

 

M. Z.