Rejce pozivajo k upoštevanju ukrepov

Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri kmetijskem ministrstvu rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarjajo na nove primere ptičje gripe, ki so jih potrdili pri 23 labodih grbcih na območju Prekmurja. Slovenske rejce pozivajo, naj bodo pozorni na pojav znakov te bolezni.

Visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1 so s preiskavami potrdili pri 23 poginjenih labodih grbcih, ki so jih našli na isti lokaciji v občini Lendava.

Zaradi zmanjšanja tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo tako ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa pozivajo, da ob pojavu nekaterih znakov aviarne influence o tem takoj obvestijo veterinarja.

foto: Shutterstock

Med znake ptičje gripe spadajo zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot šest odstotkov, ki traja že več kot dva ni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki …). Lahko se pojavijo tudi znaki živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo v naravi potrdili pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran in Izola, v ponedeljek pa je uprava za varno hrano slovenske rejce seznanila tudi z izbruhom ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami v sosednji Avstriji.

M.Z.