V Pomurski regiji v tem šolskem letu osnovnošolsko izobraževanje zaključuje 961 učencev. Za njih je na pomurskih srednješolskih zavodih razpisanih 1.346 mest.

 

Novi programi

Z novim šolskim letom 2022/2023 se bosta na Dvojezični srednji šoli Lendava začela izvajati dva nova programa Pomočnik v biotehniki in oskrbi (DV) in Pomočnik v tehnoloških procesih (DV), ki sta namenjena tudi kandidatom, ki bodo opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno končali najmanj 7. razred osnovne šole.

Vajeniški programi

V šolskem letu 2017/2018 so se določeni izobraževalni programi na določenih šolah začeli poskusno izvajati tudi v vajeniški obliki. V prihodnjem šolskem letu se bosta v tej obliki izvajala programa Oblikovalec kovin -orodjar in Mehatronik operater na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, program  Gastronomske in hotelirske storitve pa na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci.

Vajeniška oblika izobraževanja se od obstoječe tako imenovane šolske oblike izobraževanja razlikuje samo v tem, da se večji del izobraževanja izvede pri delodajalcu. V vajeniški obliki izobraževanja se namreč vsaj polovica oziroma 50 % izobraževalnega programa izvede kot praktično usposabljanje z delom pri delodajalcih (okvirno 56 tednov v treh letih), medtem ko je ta delež v šolski obliki izobraževanja nižji in znaša povprečno 22 % oziroma 24 tednov praktičnega usposabljanja z delom pri delodajalcih.

Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in na povezavi www.mojaizbira.si. Seznam delodajalcev se bo še dopolnjeval in bo na voljo na predhodno navedenih šolah, kjer bodo kandidatom za vpis v vajeniško obliko izobraževanja tudi sicer na voljo vse informacije v zvezi z vpisom, sklenitvijo vajeniške pogodbe in izobraževanjem na način vajeništva.

Več o prostih mestih, načinih vpisa in pogojih si lahko preberete na spletni strani ministrstva, podrobnejše informacije pa dobite na spletnih straneh pomurskih srednjih šol.

M. Z.