V tem tednu “hudo” vroče, zato previdnost ni odveč!

Prihaja že četrti vročinski val, tokrat so napovedane temperature tudi do morebitnih 40 °C. Ker smo se na tako visoke temperature že skoraj navadili, nas lahko zadnji vročinski val preseneti, zato ravnajmo skrajno odgovorno. V NIJZ (Nacionalni inštitut za zdravje) svetujejo še posebno odgovoren odnos občutljivejših skupin ljudi!

Škodljivi vplivi na zdravje, še posebej pri občutljivrejših skupinah ljudi!

Da se s tako visokimi temperaturami ni “igrati” opozarjajo tudi na NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje), ki še posebej izpostavlja občutljive skupine ljudi, med katere sodijo:

  • Starejši ljudje
  • otroci in
  • bolniki.

Še posebej naj se visokim temperaturam ne izpostavljajo ljudje s srčno žilnimi težavami, težavami dihal, diabetiki in bolniki z obolenji ledvic.

Pazljivost še posebej zahtevana pri delavcih, ki opravljajo dela na prostem!

V teh dneh je še posebej potrebna skrajna previdnost zaposlenih, ki dela opravljajo na prostem. Ker intenzivnost dela povroča hitro izgubljanje telesne tekočine, se telo še bolj pregreva. Zato naj bo osnovni ukrep sprotno nadomeščanje izgubljene tekočine s svežo vodo (lahko z dodanimi elektroliti) in večkratno preventivno umikanje v senco ali hladnejše prostore. Odveč ne bo tudi krajše prhanje z vodo in izbira oblačil, ki preprečijo hitro pregrevanje telesa in hkrati omogočijo odvajanje toplote iz telesa.

Pozor, nikakor ne ostajajmo (ali koga pustimo) v avtomobilu!

V teh dneh bodo avtomobilske pločevine še kako pregrete, zato ravnajmo še posebej odgovorno, ko vanj vstopamo. Dobro prezračen avto in po potrebi ohlajen s klimatsko napravo bo zelo dgovoren ukrep. 

Sončna očala in pokrivalo na glavi zelo odgovorna odločitev!

Izbira očal za zaščito oči pred močnim soncem in pokrivalo na glavi je sedaj izredno odgovorna odločitev, je IN za vaše zdravje. Tudi zaščitna krema s primernim zaščitnim faktorjem in izbira lahke hrane spadata med potrebne ukrepe.

In, ne pozabimo, pijmo od najmanj dva litra sveže vode, pri obremenjenosti s težjim delom pa vse do tri litr oz. po potrebi še več.

Uredništvo