V Turnišče začasno prihaja župnijski upravitelj

Minulo nedeljo so patri Minoriti, ki s 1. avgustom odhajajo iz turniške župnije, vernike obvestili, da s prvim avgustom kot župnijski upravitelj v Turnišče začasno od 1.-31. avgusta prihaja generalni vikar soboške škofije in župnik v Župniji Odranci Lojze Kozar ml.. V soboški škofiji premestitve duhovnikov, ki se zgodijo običajno s 1. avgustom, uradno še niso znane, kar je v ostalih slovenskih škofijah že definirano in tudi objavljeno. Iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj bi soboška škofija premestitve objavila 30. julija.

Informacija, o kateri se je neuradno govorilo že nekaj dni prej, je marsikoga presenetila, saj si aktivnosti v Župniji Turnišče kot osrednjem romarskem središču soboške škofije brez stabilnega vodstva nihče ne predstavlja. Ljudje so informacijo, da bodo slovesnosti ob “Velki meši” vodili duhovniki lendavske dekanije, v večini sprejeli z neodobravanjem in s pomislekom, češ “več babic, kilavo dete!”.

O dogajanju v soboški škofiji in odhodu patrov Minoritov iz Turnišča je bilo v zadnjih mescih v lokalnih medijih že veliko napisanega, a uradnih odgovorov pomurski mediji s strani soboške škofije nismo prejeli. Na škofa dr. Petra Štumpfa so se večkrat z zvezi z dogajanjem v turniški župniji obrnili farani iz Turnišča, a so tudi oni bili ignorirani. Zaradi tega se je civilna iniciativa “Patrov ne damo” po naših informacijah obrnila najprej na Slovesnko škofovsko konferenco, katere podpredsednik je soboški škof Štumpf, pozneje pa tudi na nuncija msgr. Jeana-Mario Speicha ter dr. Francu Rodetu. Ker odgovorov še niso prejeli, so PROŠNJO IN ODPRTO PISMO naslovili na PAPEŽA FRANČIŠKA, kar so poslali državnemu tajniku Pietru Parolinu s prošnjo, da vse skupaj preda Papežu.

Škof dr. Peter Štumpf (foto: M.Z.)

Člani iniciative navajajo, da so največ prošenj za sprejem oziroma pogovor po navadni pošti in po elektronski pošti poslali na ŠKOFIJO MURSKA SOBOTA, murskosoboškemu škofu  msgr. dr. Petru  Štumpfu, a njihove prošnje za srečanje niso bile uslišane.  Prav tako do danes še niso prejeli nobenega odgovora tudi od nuncija msgr. Jeana-Marie Speicha.

“Vse to je v nasprotju s sinodo 2021 – 2023, ki še zmeraj poteka. Rdeča nit sinodalnega dogajanja je namreč vabilo, klic k skupni hoji. Posebnost sinode je, da je pot cilj. Namen sinode je, da se pogovarjamo in poslušamo med seboj. Če sinodo jemljemo resno, potem naj glas in želje vernikov dobijo tudi svojo težo,” so še zapisali člani iniciative.

Prihodnji konec tedna se bodo patri Minoriti z zaključnim Marijinim shodom v soboto ob 19:00 uri in nedeljskimi mašami iz turniške župnije in tako tudi iz soboške škofije poslovili. Prisotnost pri nedeljski sveti maši ob 10:30 uri sta najavila tudi provincial minoritov p. Milan Kos in soboški škof dr. Peter Štumpf.

V naše uredništvo smo prejeli neuradne podatke, da naj bi do menjav prišlo v več župnijah v soboški in lendavski dekaniji ter da v soboški škofiji do nadaljnjega zaradi pomanjkanja duhovnikov več ne bo kaplanov.

Zdaj dokončno zapušča duhovništvo?

Pred časom smo poročali tudi o odhodu župnika Borisa Tibauta iz Velike Polane, ki je svoje duhovniško poslanstvo želel nadaljevati v tujini. Celjska škofija je objavila, da s 1. avgustom Boris Tibaut kot župnijski upravitelj prevzema župniji Podčetrtek in Sv. Ema.

Marsikdo se ob tem sprašuje, kaj se dogaja v soboški škofiji, da mlajši duhovniki odhajajo v druge škofije in da tisti pomurski duhovniki, ki bi se želeli vrniti, ne dobijo priložnosti. Odgovor pozna le vodstvo soboške škofije, ki pa laikom kljub smernicam sinode ostaja prikrit.

M.Z.