Vključite se v “potovanje” otroka!

Ste glava družine, marsikaj ste že “dali skozi” in vedno obvelja vaša. Otroci pač  morajo ubogati, saj zagotovo dobro veste, kaj je  za njih dobro in kaj ni, poleg tega pa jim v življenju želite le najboljše (kar jim tudi večkrat date vedeti).

Boste na ta način res najbolje izkoristili njihov potencial? Priporočamo vam, da  poskusite drugače, kot pravi vodja, ki posluša, pozna posameznikov potencial in njegovo osebnost …ter iz tega “potegne maksimum”. Še vedno boste postavljali meje, poskrbeli za vzgojo, “zadosten” nadzor, zahtevali spoštovanje…

Vključitev v “potovanje” z otrokom (in ne obratno) pomeni resnično imeti priložnost po najglobljem  spoznavanju svojega otroka, prepoznavanju njegovih zmožnosti, prednosti, šibkosti, njegove osebnosti. Vso to bogastvo, ki ga boste znova in znova “našli” v njem, pa vam bo dalo edinstveno priložnost, da ga boste pravilno usmerjali, otrok pa bo pridobil največ. In, ostal bo edinstven.

“Potujte” in resnično spoznavajte svojega otroka. Morda vam bo precej podoben, lahko pa bo vaše pravo nasprotje. Kakršno koli že pot bo ubral, sledite mu, saj bo le na ta način resnično in po svoje reševal skrbi. V kolikor ste v določenem trenutku popolnoma prepričani, da bi z drugačnim pristopom do izziva res lahko bil srečnejši, ga tega naučite. Tako pa bo vaš otrok ostal “ON”.

Če od otroka pričakujete nekaj, česar ne zmore, boste spodkopavali njegovo samozavest, to pa je dolgoročno lahko škodljivo (Roni Jay)

Vir: JaY,Roni. 2010. 10 najpomembnejših svari, ki jih lahko naredite za otroka, Ljubljana: Mladinska knjiga.

Uredništvo, 17.3.2017