Vlada bo migrante razpršila po celotni državi

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je na četrtkovi seji vlade s sklepom določila, da bodo na Obrežju in Središču ob Dravi vzpostavili izpostavi azilnega doma. Zemljišča so v lasti občin, vlada pa je lokacije določila brez sodelovanja le teh. O novih migrantskih centrih ni obveščena niti Policija.

Ali se bodo ustavili pri centrih v Obrežju in Središču ob Dravi je veliko vprašanje, vlada za leto 2024 namreč za migrante načrtuje kar 50,6 milijona evrov, kar je  sedemkrat več, kot je bilo za te namene porabljenih v letu 2021.

Po napovedih predsednika vlade Roberta Goloba, da bodo breme migraciji porazdelili tudi po preostanku Slovenije, ima vlada lokacije za migrantske centre že določene in jih bo aktivirala v letošnjem letu.

Kdo komu laže?

Število nezakonitih prehodov meje se je povečalo po nastopu te vlade, saj je Golob že pred volitvami migrante dobesedno povabil v Slovenijo s tem, ko je napovedal odstranitev ograje na meji. Analize kažejo, da ilegalni migranti ne prihajajo na delo, pač pa na t. i. socialne transferje, dela le okoli 4 odstotke vseh prišlekov.

Kar se vsakdanjega življenja tiče, imajo azilanti enake pravice kot vsi državljani. Vsi se lahko prosto gibljejo, otroci morajo v šolo, zagotovljeno imajo zdravstveno oskrbo, od države prejmejo celo denar, da lahko gredo v trgovino, gostilno itd. V bližini azilnega doma v Ljubljani se je tamkajšnjim prebivalcem življenje zelo spremenilo.

Kako daleč bo Golobova vlada šla z namestitvami migrantov, sedaj še ni znano. Javnost pa zaradi vse porasta kriminala v bližini azilnih domov odprtjem novih azilnih domov močno nasprotuje. Takšnega mnenja je tudi opozicija.

Tema o beguncih v Radencih še vedno razburja širšo javnost

Ker vlada na lastno pest in brez posvetovanja z državljani sprejema ilegalne migrante, je Janez Janša napovedal veliki protest 21. marca.

O možnosti večjega števila migrantov v Dijaški dom v Radencih, kjer begunci že stanujejo, je bilo pred časom že govora. Takrat smo zaradi vsesplošnega nemira v Radencih na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov naslovili nekaj vprašanj, na katera smo prejeli odgovor, da so bile prve osebe v DD Radenci nastanjene v oktobru leta 2022. V mesecu avgustu 2023 je bilo v DD Radenci nastanjenih 17 oseb, trenutno pa je v DD Radencih nastanjenih 11 oseb. Vsi nastanjeni prihajajo iz Ukrajine in imajo priznan status začasne zaščite, gre za ženske, družine in pare. Na podlagi dogovora Urad za nastanjene osebe plačuje stroške oskrbnih dni, v kolikor nimajo lastnih sredstev za preživljanje.

Ali bo vlada glede na Gobovo napoved o razpršenosti migrantov po celotni državi naselila migrante tudi v Radence, trenutno še ni znano. Po mnenju mnogih je to le še vprašanje časa, saj vlada glede migrantske problematike nima rešitev, za nastalo situacijo pa se izgovarja na to, da je situacija problem širše regije.

M.Z.