Vlada zavrnila predlog razbremenitve stroškov dela z ukrepom nižje davčne stopnje!

Foto:www.vlada.si/

Predlog novele dohodninskega zakona za znižanje dohodninskih stopenj po dve odstotni točki, ki ga je predlagal Danijel Krivec s sopodpisniki, ni doživel podpore Vlade RS. Spomnimo, da ima slednjega zapisanega ravno sedanja koalicija v koalicijskem sporazumu. To pa že skrbi pomanjkanje proračunskih sredstev v letu 2019, kar je ključni razlog zavrnitve predloga.

Namesto sedanjih 16 in 50 odstotki dohodnine, po novem predlagano 14 in 48 odstotkov!

Dve odstotni točki, katerih predmet znižanja je bil predlog Krivca in sopodpisanih, je zasledoval cilj višjih neto plač zaposlenih. Slednje pa bi zagotovo vplivalo na večjo porabo in posledično več sredstev proračuna iz naslova pobranega DDV. Vlada pa je kot argument zavrnitve predloga podkrepila z argumentom občutnega zmanjšanja javnofinančnih prihodkov (po izračunih cca. 326 MIO EUR) in s strani predlagatelja izostanek predloga za nadomestitev izpada z drugimi prihodki.

Kdaj torej krepitev konkurenčnosti poslovnega okolja?

Vprašanje, ki se zastavlja je ali se bo vlada sploh lotila potrebnih ukrepov za povečanje konkurenčnosti slovenskih podjetij. V času, ko je gospodarska rast slednje omogočala, ni zbrala potrebnega poguma. Sedaj, ko pa zagotovo prihaja do zaostritve razmer na svetovnih trgih, socialni partnerji pa uspešno vnovčujejo “pretekla” dogajanja, ki so prispevala h gospodarski rasti in rasti BDP, pa pravega maneverskega prostora zmanjkuje.

Ali Vlada sploh še lahko preseneti z ukrepi za vzdržno gospodarsko rast in povečanje globalne konkurenčnosti Slovenije?

Uredništvo