Vlada ZDA Sloveniji donirala 5 vozil MEDIC HMMWV M1152 ambulance za potrebe Slovenske vojske

Foto: gov.si

Včeraj, 22. aprila, je v Luko Koper prispelo pet vozil MEDIC HMMWV M1152 ambulance za potrebe Slovenske vojske. Sloveniji jih je donirala Vlada ZDA. Ob prevzemu vozil sta bila prisotna minister za obrambo mag. Matej Tonin in veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard. Vozila bodo prepeljana v skladišče Direktorata za logistiko MORS v Šentvidu.

Ob prevzemu vozil prisotna minister za obrambo mag. Matej Tonin in veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard

Gre za nova vojaška terenska reševalna vozila 4 x 4 HMMWV M1152 Ambulance, ki jih je Slovenska vojska pridobila po programu »European Security Assistance Fund« (ESAF), in so dobavljena neposredno od proizvajalca AM General, ZDA. Slovenska vojska sicer že od leta 1994 prek različnih programov Varnostne pomoči (Security Assistance Programs) Vlade ZDA kandidira za pridobitev vojaške opreme.

»Vojaška reševalna vozila prevzemamo z veliko hvaležnostjo. Zahvaljujemo se zaveznikom Američanom za to donacijo. Vozila bomo s pridom uporabljali doma in v tujini, kjerkoli se bo pokazala potreba. Tako se kaže solidarnost znotraj Zavezništva, tako se kaže, kako smo lahko skupaj močnejši. Prava donacija ob pravem času«, je povedal minister za obrambo, mag. Matej Tonin.

Veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard pa je dejala, da je partnerstvo med Slovenijo in ZDA odlično in dolgotrajno. Poudarila je pomen vojaške sanitete in zdravstvene mobilnosti, tudi v času, ko se bojujemo s krizo, ki jo je povzročil covid-19. Zavezanost ZDA v partnerstvu s Slovenijo, tako na vojaškem kot na drugih področjih, je napovedala tudi v prihodnje.

Vozila so sicer namenjena kot evakuacijska vozila (za ROLE-2, in Balkanske zdravstvene namenske sile) za prvo oskrbo na terenu ter prevoz poškodovanih na višjo raven zdravstvene oskrbe. Vozila se bodo uporabljala za podporo nadaljnjemu razvoju Balkanskih zdravstvenih namenskih sil (Balkan Medical Task Force).

Uredništvo