Dogodek, ko smo bili Slovenci enotni, si zasluži dostojno obeležitev

Na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so sodelovali Lojze Peterle, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel in Jelko Kacin, so predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) dali vladi do 10. februarja čas, da znova premisli o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Sicer ji bodo nasprotovali z akcijskim načrtom v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in tudi same osamosvojitve. 

Vlada dokončno zaprla Muzej slovenske osamojitve

(foto: sds.si)

Predsednik združenja Lojze Peterle je poudaril, da osamosvojitev ni zadeva desnice, kar si danes želijo mnogi prikazati in postaviti kot dodaten element polarizacije namesto združevanja, kar je v resnici osamosvojitev bila. Peterle je sodeloval v treh vladah, pa takšnega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel. V kolikor vlada ta škodljive odločitve do 10. februarja ne bo spremenila, bo združenje temu udarcu slovenski državotvornosti nasprotovalo z akcijskim načrtom, ki bo vseboval več elementov, ne le zborovanje. »NE more imeti stroke le ena politična opcija,« je še poudaril Lojze Peterle.

(foto: sds.si)

Dr. Dimitrij Rupel je ob tem opozoril, da ne gre za stroške in podvajanja, pač pa da si je politika zadala nalogo, da bo depolitizirala kulturo in da želi aktualna vlada prevzeti zgodovino. 

(foto: sds.si)

Jelko Kacin je poudaril, da ne gre za dejanje ene ministrice, ampak celotne vlade, v katerem ni razlike med koalicijskimi partnerji. Tri stranke so hkrati pritisnile na tipko “delete”, kar je nezrelo in politično nesprejemljivo.

(foto: sds.si)

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da če si kakšen dogodek zasluži dostojno obeležitev, je to dogodek, ko smo bili Slovenci enotni. Po njegovem mnenju argumenti kulturne ministrice ne “pijejo vode”. V Sloveniji obstaja 57 muzejev. Če bi šlo za racionalizacijo, bi danes združevali muzeje z enakimi imeni. Če vlada meni, da ta muzej obdobje osamosvojitve prikazuje enostransko, lahko zamenja vodstvo. Po mnenju Janše ministrica Asta Vrečko, ki je predlagala ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ni dorasla svoji funkciji. A izdajalsko potezo v tej situaciji je s tem, da je potrdila predlog Vrečkove, potegnila vlada.

(foto: sds.si)

M.Z.